InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Legendy kulturistiky VIII. – Flex Wheeler

09. septembra 2015

Medzi skutočne najlepších kulturistov všetkých čias sa nutne nemusia zaradiť len tí, ktorí získali titul na Mr. Olympia. Jedným takým, ktorý sa ho v kariére nikdy nedočkal, je aj Američan Kenneth Wheeler, známy skôr pod menom Flex Wheeler. Uznával ho aj Arnold Schwarzenegger.

„Sultán symetrie“ je považovaný za najlepšieho profesionálneho kulturistu histórie, ktorý nezískal Sandowovu sošku. Na konte však má niekoľko veľkých víťazstiev, vrátane štyroch titulov na druhej najprestížnejšej súťaži Arnold Classic.

Wheeler sa narodil 23. augusta 1965 v kalifornskom meste Fresno. Detstvo nemal ľahké, pretože vyrastal v chudobnom prostredí so siedmimi súrodencami. Aby toho nebolo dosť, nebol zahrnutý ani láskou a často bol terčom fyzického násilia. Preto mal aj tendencie k samovraždám. Nedarilo sa mu ani v škole, pretože trpel dyslexiou.

Článok pokračuje pod reklamou


V jednom bol však dobrý – v športoch. Ako mladého ho zaujali bojové umenia, kde sa mohol zlepšovať fyzicky i mentálne. Jeho prirodzená odozva na tréning však spôsobila, že si už ako tínedžer vybral cestu kulturistiky. Vďaka svojej flexibilite si už vtedy vyslúžil prezývku „Flex“. V tých časoch pritom ani nepoznal hviezdy tohto športu a nedržal v rukách ani jeden kulturistický časopis.

Po škole to Wheeler skúsil u miestnej polície, ale nevydržal dlho a začal sa venovať kulturistike naplno. Okrem tréningov ho napĺňalo aj súťaženie, kde mohol bojovať proti iným i sám so sebou. Vedel teda, čomu sa chce venovať v dospelosti.

Po prvýkrát sa na súťaži predstavil v roku 1983 a na svoje prvé víťazstvo medzi mužmi čakal do roku 1989, kedy ešte v juniorskom veku vyhral súťaž Mr. California. Ďalšie víťazstvo prišlo v roku 1992, kedy zakončil amatérsku kariéru celkovým triumfom na Amerických majstrovstvách.

Prechod medzi profesionálov bol pre Wheelera hladký. Prvé dve súťaže mu priniesli prvé dva tituly. Do pozornosti sa dostal už počas súťaže Ironman Pro, no konkurenti spozorneli, keď triumfoval na Arnold Classic. V roku 1993 sa predstavil aj na Olympii, kde obsadil druhé miesto za obhajcom Dorianom Yatesom.

Skoré úspechy sa čoskoro podpísali aj pod jeho správanie. Hoci ako mladý bol introvertný a neistý, po vstupe do profesionálnej kulturistiky sa stal až príliš sebavedomý a arogantný. V roku 1993 vyhral ešte súťaže vo Francúzsku a Nemecku a veril, že čoskoro príde čas, kedy sa stane kráľom kulturistiky.

Rok 1994 však priniesol iný moment v jeho živote. Pri autonehode, ktorú zavinil svojou rýchlou jazdou, takmer prišiel o život. Mal však šťastie v nešťastí a neskončil ani paralyzovaný. Tento pád mu však uškodil po psychickej stránke a opäť sa u neho objavili depresie. Následne sa však opäť spamätal a začal sa od začiatku pripravovať na kulturistický návrat.

V roku 1995 vyhral opäť Ironman Pro, ale na Arnold Classic skončil druhý a na Olympii až ôsmy. O rok neskôr vyhral znova Ironman Pro a pridal aj titul na Night of Champions, no na dvoch najprestížnejších súťažiach neuspel. Potom však prišlo skvelé obdobie.

V roku 1997 vyhral každú súťaž, na ktorej štartoval – Ironman Pro, Arnold Classic a San Jose Pro. Aj ďalší rok bol úspešný. Obhájil tituly na Ironman Pro a Arnold Classic, no na Mr. Olympii skončil druhý. Bolo to pre neho sklamanie, pretože Yates ukončil kariéru a bol považovaný za jeho nasledovníka. Titul mu však ukradol Ronnie Coleman.

Posledný rok 20. storočia bol pre neho rokom druhých miest. Obsadil ich na Grand Prix England, Pro World i na Olympii. Navyše mu v tomto roku doktori diagnostikovali ochorenie, ktoré by mohlo viesť k zlyhaniu pečene. On tvrdil, že nevzniklo následnom užívania steroidov, ale išlo o dedičný problém. V roku 2000 skončil na Olympii tretí, vyhral Arnold Classic a po druhom mieste na Ironman Pro ukončil kariéru.

K súťaženiu sa ešte vrátil z finančných dôvodov v rokoch 2002 a 2003. Na Mr. Olympia obsadil siedme miesto a na Ironman Pro tretie. To bola definitívna bodka za jeho kariérou, ktorá zahŕňala 16 profesionálnych titulov, vrátane piatich na Ironman Pro a štyroch na Arnold Classic, čo bol až do roku 2015 rekord (prekonal ho Dexter Jackson).

V roku 2003 absolvoval Wheeler transplantáciu pečene a po zotavení sa venoval bojovým umeniam, predovšetkým Kemp-Kwon-Do. Pracoval aj vo vedení jedného z výrobcov doplnkov výživy, bol manažérom niekoľkých kulturistov a kým mohol, predstavoval sa na exhibíciách a v reklamách. Napísal aj o sebe knihu. Momentálne žije v San Jose so ženou a dvoma deťmi.

Wheeler meria 1,78 metra a počas kariéry bola jeho súťažná hmotnosť 103 kilogramov. V „objemovke“ sa váha vyšplhala až na 122 kilogramov. Jeho paže mali najväčší objem necelých 61 centimetrov, hrudník 142 centimetrov a stehná 78 centimetrov. Jeho vizitkou bola veľká svalová hmota doplnená skvelou symetriou. Za jedného z najlepších kulturistov histórie ho nepovažoval len Schwarzenegger, ale aj Ronnie Coleman. A nie sú sami...


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist