InstagramFacebookYoutube
Kinesiológia

Kinesiológia III. – brušné svaly

19. júla 2023
Kinesiológia III. – brušné svaly
Po hrudníku a ramenách sa v tretej časti tohto seriálu zameriame na brušné svaly. Ide o svaly, ktoré najlepšie prezentujú to, v akej kondícii sa človek nachádza. Tehličky, ktoré túži mať nejeden cvičenec, sú znakom disciplíny, správnej výživy a dobrej fyzickej kondície.

Brušné svaly

Priečne pruhované svaly, ktoré tvoria brušnú stenu, pomáhajú podopierať vnútornosti, chrániť orgány a asistovať pri výdychu. Dôležité sú hlavne pri troch druhoch pohybov tela – pri predklone, pre úklone do strán a pri rotácii trupu. Pomáhajú udržiavať balans a sú oporou tela viac-menej pri každom jeho pohybe.

Brušné svaly sú zložené z troch skupín svalov – ventrálnej, laterálnej a dorzálnej. Ventrálnu tvoria priamy sval brucha (musculum rectus abdominis) a pyramídový sval (musculus pyramidalis). Laterálnu zase vonkajší šikmý sval brucha (musculus obliquus externus abdominis), vnútorný šikmý sval brucha (musculus obliquus internus abdominis) a priečny sval brucha (musculus transversus abdominis). Dorzálna pozostáva zo štvorcového driekového svalu (musculus quadratus lumborum) a bočných medzibočníkových svalov (musculi intertransversarii laterales lumborum).

Článok pokračuje pod reklamou


Najnápadnejším z nich je priamy sval brucha, ktorý leží pozdĺž strednej väzivovej línie a je prerušený niekoľkými pásmi šliach, čo vytvára efekt známych „tehličiek“. Naopak, malým svalom je pyramidový sval, ktorý v dolnej časti spevňuje priamy sval. Dorzálne svaly nie sú viditeľné.

svaly brucha

Brušné svaly a posilňovanie

Brušné svaly patria medzi tie, ktoré sa dostávajú do veľkej pozornosti ľudí. Aj tí, ktorí sa inak nevenujú posilňovaniu, môžu túžiť po „tehličkách“. Tie však nezískate len tvrdým tréningom. Dôležité je totiž, že brušné svaly prekrýva vrstva tuku. Keď teda chcete mať brušné svaly viditeľne vypracované, musíte schudnúť a teda upraviť si aj stravu.

Cvičenie je však veľmi dôležité nie z estetického, ale funkčného hľadiska. Silnejšie a vytrvalejšie brušné svaly zlepšujú kvalitu života, vplývajú na výkonnosť športovcov a slúžia aj ako ochrana pred zranením. Každému pri ich cvičení napadnú ľahy-sedy, no pri ich vykonávaní je riziko poškodenia chrbtice.

Brušné svaly sa efektívne precvičujú pohybmi na báze ľahov-sedov. Rôzne variácie skracovačiek a dvíhaní nôh sú založené na sťahovaní brušných svalov, teda na pohybe, ktorý pripomína predkláňanie. Šikmé svaly sa precvičujú aj úklonmi do strán, či cvikmi s využitím rotácií.

Na budovanie odolnosti svalov postačí cvičiť s vlastnou váhou tela, ale ak chcete budovať objemy, treba postupovať rovnako ako pri iných svaloch – cvičiť s dodatočnou záťažou a robiť menej opakovaní (8-12). Mimoriadne dôležité pri cvičení je dýchanie – pri kontrakcii svalov treba mohutne vydýchnuť, aby sa sval stimuloval čo najefektívnejšie.

Tak ako po tréningu nôh či rúk, aj pri bruchu platí, že sa svaly potrebujú zotaviť. Preto by ste ich nemali cvičiť každodenne. Ak ich pridružujete k nejakej inej svalovej partii, cvičte ich na konci tréningu, pretože asistujú aj pri veľkej skupine cvikov zameraných na iné časti tela.

Databáza cvikov: Cviky na brucho

Letný režim, pôvodne z 12.11.2015.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist