InstagramFacebookYoutube
Tréning

Krátky, ale tvrdý tréning pre rozvoj skvelých lýtok

19. novembra 2015
Krátky, ale tvrdý tréning pre rozvoj skvelých lýtok
Lýtka patria medzi menšie svalové skupiny, ale na rozdiel od bicepsov či tricepsov, sa im venuje podstatne nižšia pozornosť cvičencov. Niektorí ich dokonca vôbec netrénujú.

Mnohí páni si neuvedomujú, že aj lýtka patria medzi výstavné svaly. Ak totiž v lete nosíte krátke nohavice, neudrú do pozornosti ani tak stehná, ako vypracované lýtka. Nemusíte však venovať veľa času tomu, aby ste si ich vskutku vypracovali.

Dajte zbohom zanedbávaným lýtkovým svalom a venujte im len 15 minút. Nestíhate ich trénovať v posilňovni? Nevadí, prinášame vám krátky intenzívny tréning lýtok, ktorý zvládnete absolvovať aj doma. Tak už žiadne výhovorky a poďme makať!

Článok pokračuje pod reklamou


Tento tréning lýtkových svalov by ste mali robiť trikrát týždenne, aby ste zaistili ich optimálny rozvoj. Môžete ho cvičiť individuálne alebo ho pridružiť k iným partiám. Medzi jednotlivými tréningovými jednotkami však doprajte lýtkam pauzu aspoň jeden deň. Po cvičení nezabúdajte na strečing.

V pláne sa nachádzajú štyri odlišné cviky a je samozrejmé, že ide o rôzne variácie výponov, ktoré lýtka stimulujú najlepšie. Pri ich cvičení nezabúdajte na striktnú techniku prevedenia, precítenú kontrakciu v hornej pozícii a natiahnutie v dolnej. Medzi sériami odpočívajte nie viac ako 60 sekúnd.

Cviky urobte v nasledujúcom poradí: výpony v sede, výpony v stoji, oslie výpony, výpony v stoji na jednej nohe. Každý cvik vykonajte v troch sériách, pričom konkrétne opakovania sú rozpísané v tabuľke nižšie.

Rýchly tréning lýtiek
Cvik Série Opakovania
Výpony v sede 3 10-15
Výpony v stoji 3 30
Oslie výpony 3 30
Výpony v stoji na jednej nohe 3 15-20


Pri cvičení výponov v stoji sa menia pozície chodidiel. V prvej sérii smerujú špičky chodidiel mierne do strán, v druhej sérii k sebe a v tretej dopredu. Pri tretej sérii zároveň využite systém zhadzovaných sérií. Pri cvičení oslích výponov si v domácich podmienkach môžete pomôcť trebárs s batohom (naplneným knihami) na chrbte.

Pozri aj: Tréning lýtok - ako na to?


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist