InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Legendy kulturistiky XI. – Reg Park

02. decembra 2015

V dnešnej časti nášho seriálu o legendách kulturistiky zalistujeme do stredu dvadsiateho storočia. Pozrieme sa do Veľkej Británie, kde sa zrodil jeden z najikonickejších kulturistov všetkých čias a veľký vzor Arnolda Schwarzeneggera, Reg Park.

Posilňovanie bolo až jeho druhou láskou

Roy Park, ktorý je viac známy pod menom Reg, sa narodil 7. júna 1928 v anglickom Leedsi. Záujem o šport javil už ako dieťa a podobne ako Schwarzeneggera, aj jeho najskôr so športom spájal futbal. Venoval mu veľa a svojím talentom sa dokázal prebojovať až do rezervného tímu Leedsu United. Okrem toho sa venoval aj atletike.

K činkám sa dostal až ako šestnásťročný, keď na plavárni stretol svalovca Davida Cohena. Keď sa dozvedel, že bude trénovať v kamarátovom dome, zo zvedavosti sa k nim pripojil. Cohen ho zoznámil s činkami a začali sa budovať základy jeho lásky ku kulturistike. Tej sa začal venovať po tom, čo sa po zranení kolena vzdal snu stať sa profesionálnym futbalistom.

Článok pokračuje pod reklamou


Prvé informácie začal získavať aj vďaka americkému časopisu Health and Strength, ktorý si zamiloval a nevynechal ani jedno vydanie. Už vtedy sa pozastavoval nad tým, ako skvelo vyzerajú americkí kulturisti, ktorí v tej dobe nemali konkurenciu. Keď sa rozhodoval, čo bude robiť ďalej, práve články tohto magazínu ho presvedčili, že pre neho bude lepšou voľbou kulturistika ako gymnastika. Vzorom sa mu stal Vic Nicolette. Okrem neho však vzhliadal aj ku Johnovi Grimekovi či Steveovi Reevesovi.

Cvičiť začínal u Cohenovcov, kde si urobili malú posilňovňu, v ktorej by ste okrem veľkej činky a páru jednoručiek márne hľadali niečo iné. Nenašli by ste v nej ani lavičku. Po pár mesiacoch bol však Park povolaný do armády a mal slúžiť v Singapure. Žiadne činky tam nemal, ale s cvičením neprestával a robil cviky s vlastnou váhou tela.

K súťaženiu sa odhodlal na vojne

S kulturistikou sa snažil zostať v kontakte a kamaráti z Anglicka mu posielali časopisy. Keď sa dozvedel, že sa v roku 1948 uskutoční Mr. Universe v Londýne, vedel, že tam chce byť. A aj bol. Práve tam sa rozhodol, že jedného dňa sa postaví na pódia tejto súťaže.

Už v roku 1949 sa predstavil na svojej prvej súťaži. Poľahky vyhral Majstrovstvá severovýchodnej Británie, kde pritom súťažil aj anglický šampión Charlie Harrett. V tých časoch už trénoval vo Viking Gym, kde mal k dispozícii lepšie vybavenie. Vtedy začal trénovať dvojfázovo, šesť dní v týždni. Mimo posilňovne len oddychoval, aby podporil svalový rast. Vyplatilo sa. V tom istom roku vyhral aj Majstrovstvá Británie a otvorili sa mu brány Severnej Ameriky.

V Spojených štátoch amerických sa stretol s Joeom Weiderom, ktorý mu začal venovať priestor v jeho časopisoch. V ďalšom roku sa v Londýne uskutočnila súťaž Mr. Universe a Park bol odhodlaný vyhrať ju. Pri svojom prvom štarte však skončil druhý za Reevesom. O rok neskôr však na súťaži triumfoval a narušil hegemóniu amerických kulturistov.

Nový domov našiel v Južnej Afrike

Na súťaž sa už pripravoval v Južnej Afrike, ktorá mu vyhovovala viac ako Spojené štáty americké. Navyše, našiel v nej svoju životnú lásku a svoj druhý domov. Po triumfe na Mr. Universe sa viac venoval podnikaniu s tréningovým vybavením a spolu s otcom bol zodpovedný za expanziu Weiderovej spoločnosti do Anglicka. Jeho otec nemal rád spôsob, akým Joe Weider robil obchody, a tak sa rozišli. Park však s Weiderom naďalej spolupracoval a založili dokonca časopis s jeho menom – Žurnál Rega Parka.

V roku 1954 sa mu zmenil život po osobnej stránke, keď sa mu narodila dcéra Jeaunesse. O tri roky neskôr mu manželka Mareon priviedla na svet aj syna Jon-Jona. Následne sa už ako rodinný muž zúčastnil po sedemročnej odmlke profesionálnej súťaže Mr. Universe, ktorú vyhral. Práve vtedy jeho hviezda začala žiariť naplno. Opäť si doprial sedemročné voľno a na súťaži triumfoval opäť v roku 1965. Roky 1970, 1971 a 1973 mu priniesli medailové umiestnenia. V roku 1970 ho porazil Arnold Schwarzenegger, pre ktorého bol veľkým vzorom a neskôr aj mentorom.

Svojou charizmou učaroval Park aj filmovému priemyslu. Ak ho niekto nepozná ako kulturistu, možno ho bude poznať ako predstaviteľa prvého filmu o Herkulesovi. Celkovo sa predstavil v piatich filmoch.

Mimo kulturistiky, podnikania a herectva mal Park záľubu aj v siláckych súťažiach. Aj pri svojom tréningu presadzoval skôr menej opakovaní a veľké váhy. Rokmi získal takú silu, že dokonca na lavičke vytlačil 227,5 kilogramu. Cvičeniu sa venoval aj v pokročilom veku a v roku 1999 bol medzi prvými osobnosťami uvedenými v Sieni slávy IFBB.

Reg Park dožil svoj život v Johannesburgu, kde 22. novembra 2007 podľahol rakovine kože. Dožil sa 79 rokov, z ktorých 55 venoval životu s manželkou Mareon. Jeho životný štýl mal vplyv aj na jeho deti. Syn je osobným trénerom a bývalým olympijským plavcom. Dcéra sa pobrala smerom výživy a snaží sa pomáhať africkým ľuďom v núdzi.

„Stanovil som si za cieľ, že budem kopírovať Rega Parka. Chcem byť Regom Parkom. Chcel som trénovať ako on, mať život ako on, dostať sa do filmov, zarobiť v nich peniaze a založiť si sieť posilňovní. To bol môj plán.“ – Arnold Schwarzenegger



Program Rega Parka pre začiatočníkov

Reg Park sa preslávil programom 5x5, pri ktorom vykonával ťažké cviky v piatich sériách po päť opakovaní. Takýto systém odporúča aj pre začiatočníkov, ktorým radí precvičovať celé telo trikrát do týždňa. V jeho programe sa striedajú dva tréningy a medzi nimi je vždy minimálne jeden deň voľný. Tento tréning využíval vo svojej mladosti aj Arnold Schwarzenegger.

Tréning A
Cvik Série Opakovania
Drepy 5 5
Zhyby 5 5
Benčpres (alebo kľuky na bradlách) 5 5
Bicepsové zdvihy veľkou činkou 2 10
Ohýbanie zápästia 2 10
Výpony na lýtka 2 15-20


Tréning B
Cvik Série Opakovania
Čelné drepy 5 5
Príťahy veľkej činky v predklone 5 5
Tlaky na ramená 5 5
Mŕtve ťahy 3 5
Ohýbanie zápästia 2 10
Výpony na lýtka 2 15-20


zdroj: wikipedia, old school trainer, regpark.net, youtube


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist