InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Doplnky výživy podľa štúdií skracujú život. Je to pravda?

27. januára 2016
Doplnky výživy podľa štúdií skracujú život. Je to pravda?
Vedci v dvoch nezávislých štúdiách prezentovali svoje závery, že výživové doplnky skracujú život, resp. zvyšujú riziko úmrtia. Táto správa sa týka množstva ľudí, keďže trh so suplementami je taký obrovský, že výrobcom ročne vynesie stovky miliárd dolárov. Týka sa zrejme aj vás.

My užívame suplementy a pravdepodobne aj vy. Niektoré jednoducho nefungujú, ale účinnosť iných je potvrdená aj vedecky. Niektoré z nich sme ochotní užívať aj keď vieme, že môžu mať negatívne vedľajšie účinky. Ako sú na tom tie vitamínové?

Archív internej medicíny pred pár rokmi zverejnil závery štúdie, ktoré odhalila, že ženy, ktoré užívali vitamínové doplnky výživy, mali o 5 % vyššie riziko smrti. Ďalšia štúdia, ktorú neskôr zverejnil Žurnál americkej zdravotníckej asociácie, tiež prezentovala výsledky štúdie, ktorá tvrdila, že doplnky zvyšovali úmrtnosť.

Článok pokračuje pod reklamou


Znamená to, že sú tieto doplnky zlé? Samozrejme, že nájdeme aj výrobcov, ktorí v prospech ziskov obetujú aj zdravie ostatných, ale na trhu je veľa etablovaných značiek, ktoré poskytujú veľmi kvalitné výrobky. A v rámci Európskej únie prechádzajú aj testami. Napríklad v USA je to v tomto smere horšie.

Ak užívate doplnky výživy a vediete zdravý životný štýl, báť sa nemusíte. Faktom totiž je, že väčšina ľudí, ktorý suplementy užívajú, sú ľudia nezdraví, ktoré holdujú zlozvykom, ako je jedenie nezdravých jedál, fajčenie, alkohol či prílišná pasivita. Suplementy konzumujú preto, že si jednoducho ospravedlnia svoje správanie. Je to však len falošný pocit bezpečia.

Len veľmi malá časť zo zákazníkov je tvorená nadšencami fitness a zdravého životného štýlu, ktorí sa pravidelne hýbu a v rámci možností dobre jedia. Väčšina tých, ktorých prioritou je zdravie, sa vyhýbajú aj fajčeniu, alkoholu či iným drogám. A takí by sa záverov spomenutých štúdií báť nemali.

Ďalším faktom však je, že všetky doplnky výživy (aj proteíny, kreatíny...) sú len doplnkami. Nevolajú sa tak náhodou. Ak máte dostatočne kvalitnú stravu, dokonca ich nemusíte ani užívať. A vtedy vás nebudú vôbec podobné štúdie musieť zaujímať. V skutočnosti tak platí, že pokiaľ beriete doplnky len ako doplnky a kladiete dôraz na správnu výživu, život vám neskrátia.

Súvisiace články:
Vitamínové doplnky výživy nie sú až také nevyhnutné
Aké doplnky výživy sa oplatí kúpiť?


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist