InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Osem tajomstiev úspešnej prípravy pred súťažou

14. februára 2016
Osem tajomstiev úspešnej prípravy pred súťažou
Ak sa pripravujete na súťaž alebo len chcete pred letom vypracovať svoje telo do čo najlepšej podoby, nemali by ste si nechať uniknúť tajomstvá prípravy Vicenta Russa, ktorý súťaží v kategórii physique.

Aby ste si pomohlo v príprave, dodržte nasledujúcich osem tipov:

1. Nerobte príliš veľa zmien príliš skoro
Každý týždeň počas prípravy môžete urobiť maličkú zmenu v tréningu či výžive, ale nemali by ste naraz meniť príliš veľa vecí. Ak ich zmeníte naraz príliš veľa, nebudete vedieť zistiť, čo na vás zaberá a do budúcich týždňov sa oberáte o nástroje na zefektívnenie vašej snahy. Ak potrebujete urobiť väčší pokrok a viete, že máte znížiť príjem sacharidov a zvýšiť dĺžku kardia, zmeňte len jedno z toho. Začnite kardiom. Znižovanie sacharidov si nechávajte na záver prípravy.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Pri kardiu buďte rozumní
V príprave sa kardio tréningu nevyhnete, ale mali by ste sa uistiť, že ho robíte rozumne. Začínajte pozvoľna a postupne dĺžku a záťaž zvyšujte. Tým podporíte svoje výsledky a telo nezažije taký stres, ako keď začnete zhurta. Budete pokroky robiť dlhšie. Začnite na 20 minútach a následne priebežne zvyšujte dĺžku o 5 minút. Kardio si tiež spestríte a v závere využívajte aj iné formy, ako je vysoko intenzívny intervalový tréning.

3. Sacharidy využije vo svoj prospech
Ani v rysovačke sa nemusíte báť sacharidov. Ak ich konzumujete správne, dokážu vám pomôcť aj v príprave na súťaž. Samozrejmosťou je, aby ste neprijímali nekvalitné sacharidy a rýchle cukry. Komplexné sacharidy vám dodajú energiu, pomôžu činnosti svalov a zabránia tomu, aby na vás stresový hormón kortizol pôsobil katabolicky.

4. Experimentujte
Každý človek je iný, čo znamená, že keď niečo funguje na jedného, nemusí to fungovať aj na vás. Preto musíte mať otvorenú myseľ a nebáť sa experimentov. Týka sa to tréningov i diéty. Príprava na prvú súťaž nemusí byť tá najlepšia, ale poskytne vám cenné skúsenosti, na ktorých môžete stavať pri tých ďalších.

5. Všetko si zapisujte
Ako zistíte, či na vás niečo účinkuje, keď si to nezapíšete? Zapisujte si všetko – to čo zjete, ako trénujete, ako sa cítite. Zapisujte si vaše miery, vašu váhu. Vďaka tomu budete vidieť, čo na vás funguje a čo nie. Takisto budete cítiť väčšiu zodpovednosť k tomu, aby ste v príprave nepoľavili.

6. Buďte konzistentní
Počas prípravy zažijete vrcholy a pády. V niektorých dňoch to bude ťažké a bude na vás vplývať množstvo vonkajších faktorov. Vy však musíte neustále myslieť na svoj cieľ a každý deň sa držať stanoveného plánu. Buďte pripravení a odhodlaní bojovať aj pri nepriazni osudu. Nepodvádzajte v diéte, nevynechávajte tréningy a myslíte pozitívne.

7. Najmite si špecialistu
Možno to bude stať nejakú peniaze, ale je rozumné najať si trénera so skúsenosťami, ktorý dozrie na vaše snaženie a pokroky. Pomôže vás motivovať a usmerniť. Preto by ste mali nájsť niekoho úprimného, kto sa vám nebude báť povedať, že niečo robíte zle a že máte ešte pridať. Nechcete niekoho, kto vás bude len chváliť. Samozrejmosťou je, aby mal dostatočné skúsenosti a dobrú reputáciu.

8. Majte ten správny prístup
Ak vám príprava nevyjde podľa predstáv, zbytočne sa netrestajte. Stále ste víťazom! Ak ste do prípravy dali, čo ste mohli, potom ste vyhrali ťažko vyslúženú skúsenosť a dôležité vedomosti, ktoré uplatnite v budúcnosti. Buďte pozitívni a aj po horšom výsledku buďte spokojní s tvrdou prácou, ktorú ste odviedli.

zdroj: bodybuilding.com


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist