InstagramFacebookYoutube
Výživa

Desať jednoduchých spôsobov, ako piť viac vody

23. februára 2016
Desať jednoduchých spôsobov, ako piť viac vody
Udržať svoje telo v hydratovanom stave je jednou z najľahších metód, ako si udržať svoje zdravie a podporiť výkonnosť. Vedci však zistili, že takmer polovica z nás je dehydrovaná. Ako sa tomuto stavu vyvarovať?

Aby ste zostali hydratovaní, musíte vypiť aspoň 40 mililitrov vody na kilogram hmotnosti denne. Ak teda máte 80 kilogramov, mali by ste každý deň vypiť 3,2 litra (3200 ml) vody. Ak to nedokážete, nebude vaše telo fungovať optimálne. Ak to riziko podceniť nechcete, pomôže vám nasledujúcich desať tipov:

1. Vypite pohár vody hneď po zobudení - hneď ako sa prebudíte, mali by ste sa napiť minimálne jedného pohára vody ešte predtým, ako začnete jesť či piť kávu alebo čaj. Voda pomôže telu doplniť vodu stratenú počas spánku a naštartovať hydratáciu organizmu.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Majte pri sebe neustále fľašu s vodou - aby ste mali vodu vždy po ruke, naplňte si ňou litrovú fľašu a noste ju všade so sebou. Ak idete niekam iba na skok, postačí vám aj polliterka.

3. Kontrolujte svoj príjem v čase obeda - počas obeda sa zastavte a zrekapitulujte si, koľko vody ste vypili doobeda. Ak to bolo málo, nezabudnite na je príjem popoludní. Ak sa vám to zdá komplikované, riaďte sa farbou moču. Ak ho máte do tretej hodiny popoludní čistý, pili ste dostatok vody.

4. Nastavte si pripomienky - ak ste zábudlivcom, nie je problém nastaviť si na mobile pripomienky. Rozplánujte si ich tak, aby ste pokryli celý deň.

5. Nahraďte malinovky, šťavy a kávu vodou - najlepšou voľbou pre hydratáciu tela je čistá voda. Malinovky, šťavy či káva môžu obsahovať cukor, kalórie a dokonca môžu telo dehydrovať.

6. Urobte si vodu atraktívnejšou - ak sa vám zdá pitie čistej vody „nudné“, urobte si ju atraktívnejšou a ochuťte si ju prírodným spôsobom. Vhodnými možnosťami sú z ovocí citrón, limetka, pomaranč, mango, kiwi či ananás. Zázvor a mäta tiež vedia vodu ochutiť. Mäta s citrónom je skvelá kombinácia.

7. Pite počas cvičenia - ak počas dňa venujete čas cvičeniu, uistite sa, že počas neho prijímate vodu. Práve vtedy totiž o ňu prichádzate a ľahko sa môže organizmus dehydrovať. Po cvičení by ste mali vypiť aspoň dva poháre vody.

8. Pite pred jedlami - pred každým jedlom si doprajte pohár vody. Okrem toho, že zostane hydratovaní, pomôžete aj utlmiť hlad a tým pádom si ľahšie udržíte štíhlu líniu.

9. Pite pred spaním - tak ako po zobudení, tak aj pred zaspaním by ste sa mali napiť. Pohár pred spaním pomôže udržať telo v hydratovanom stave aj počas dlhej noci.

10. Jedzte viac ovocia a zeleniny - tekutiny získavate aj z ovocia a zeleniny. Každý deň by ste si teda mali dopriať nejaké ovocie i nejaký druh zeleniny. Okrem vody vďaka ním prijmete aj rôzne vitamíny a minerály.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist