InstagramFacebookYoutube
Výživa

Kakao prospeje pokožke a prináša aj ďalšie prospešné účinky

08. marca 2016
Kakao prospeje pokožke a prináša aj ďalšie prospešné účinky
Jedna štúdia uverejnená v Žurnále výživy zistila, že ženy, ktoré prijali 320 miligramov flavonoidov z kakaa denne, mali zníženú drsnosť pokožky a zaznamenali zlepšenia pri pružnosti pokožky a vráskach na tvári.

Na čo je kakao ešte dobré?

Výskumníci veria, že za tieto prospešné účinky na pokožku môžu antioxidanty obsiahnuté v kakau. A práve jeho zloženie prináša aj mnohé iné výhody pre zdravie človeka. Nečudo, že sa v mnohých dávnych kultúrach využívalo ako liek.

Kakao má podľa výskumníkov pozitívny vplyv na zdravie srdca. Okrem toho, že vedie k poklesu krvného tlaku, zlepšuje sa aj stav ciev a pod kontrolu sa dostáva cholesterol. Štúdia vedcov z Harvardovej univerzity prišla na to, že kakao znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu a zvyšuje hladinu toho dobrého. Mohlo by tiež znižovať riziko infarktu či mŕtvice.

Článok pokračuje pod reklamou


Flavonoidy obsiahnuté v kakau sú spojené aj s poklesom rizika cukrovky. Ľudia, ktorí pravidelne konzumovali kakao, mali nižšiu rezistenciu inzulínu, ktorý pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Svojím spôsobom je teda prospešné aj pri chudnutí.

Samozrejme, že vedci sa pozerali aj na vplyv kakaa na obezitu a zistili, že nijakým spôsobom neovplyvňuje úroveň triglyceridy a ani neprispieva k priberaniu. To, že nezvyšuje množstvo cievneho tuku, je dobré, pretože ten je spojený s rôznymi koronárnymi poruchami.

Čo obsahuje kakao?

Kakao, ktoré dostaneme kúpiť v prášku ako holandské je nesladené a pri 100 gramoch obsahuje 220 kalórií. Z makroživín v ňom nájdeme 58 sacharidov, z ktorých 30 gramov tvorí vláknina a len 2 gramy cukor. Bielkoviny tvoria 18 gramov, tuky 13. Jedným z menej pozitívnym faktov je, že obsahuje 8 gramov nasýtených tukov.

Kakao na druhú stranu obsahuje len veľmi málo cholesterolu a sodíka. Je veľmi dobrým zdrojom riboflavínu, niacínu, vápnika a zinka. Pomerne dobre sú zastúpené aj minerály, ako je železo, horčík, fosfor, meď, draslík či mangán.

Zloženie robí z kakaa ingredienciu, ktorú sa do výživy nemusíte báť zaradiť. Je veľmi vhodné do zdravej výživy, či už chcete mať optimálne zdravie alebo štíhlu postavu. Ak ho vyhľadávate v čokoládach, tak si však dajte pozor na kvalitu a hlavne na obsah cukru.

zdroj: Journal of Nutrition, WebMD, fitbit, nutrition data


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist