InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Legendy kulturistiky XIV. – Bill Pearl

09. marca 2016

Jeho meno nemusí byť pre slovenských fanúšikov kulturistiky také zvučné ako tie predošlé, no miesto v našom seriáli o legendách kulturistiky si zaslúži. V štrnástej časti si posvietime na muža, ktorý bol menovaný za „najlepšie stavaného muža na svete 20. storočia“. Jeho meno je Bill Pearl.

Od cirkusu po prvé činky

William Arnold Pearl sa narodil 31. októbra 1930 v americkom Oregone, kde strávil väčšinu svojho života a kde žije dodnes. Kulturistika mu učarovala už veľmi skoro. Keď mal osem rokov, do mesta prišiel cirkus a na každom kroku videl letáky, kde boli nie len slony, levy a klauni, ale aj veľký silák. A práve ten ho zaujal svojou svalnatou postavou a tým, že nad hlavou držal v jednej ruke veľkú činku.

„Odvtedy mi bolo jasné, že chcem byť kulturistom. Moji kamaráti snívali o tom, že budú policajtmi, hasičmi či baseballovými hráčmi. Ja nie,“ priznal vo svojej knihe Getting Stronger.

Článok pokračuje pod reklamou




Pearl vyrastal v rodine, ktorá mala vlastnú rodinnú reštauráciu. Znamenalo to, že v nej musel aj pracovať. A to tak, že mu nezostávalo veľa času na cvičenie v posilňovni. Bol však vynaliezavý. Využil to, čo mu ponúkal sklad. Namiesto činiek tak využíval konzervy či vrecia zemiakov a svoje pokroky si zapisoval. Keď jeho otec predal reštauráciu, našiel si prácu, v ktorej musel fyzicky pracovať – pomáhal napríklad pri rúbaní dreva alebo na stavbách. Vtedy sa naučil, že tvrdá drina vedie k úspechom.

Prelom prišiel v roku 1944, kedy sa mu do rúk dostal magazín Sila a zdravie. Tam videl fotky kulturistov, ako bol John Grimek, ktorí dvíhali pekné činky. Ako štrnásťročný sa tak rozhodol, že si aj on musí zadovážiť také činky. Celé leto tvrdo pracoval a šetril peniaze. Nakoniec sa s kamarátmi zložil na sadu činiek, na ktorú museli čakať až rok. Dovtedy sa vzdelával z magazínov a príručiek, a získané vedomosti využíval v tréningu.

Osudové stretnutie s Leom Sternom

Už ako šestnásťročný mal postavu, ktorá sa blížila tomu, čo videl u mužov v magazínoch. To ho naďalej motivovalo. Takisto ho tešili prírastky na sile. Časom sa z cvičenia doma dostal až k cvičeniu v posilňovni v Yakime. Po strednej škole zamieril navštíviť svojho brata do Kalifornie, kde samozrejme nemohol vynechať návštevu miestnej posilňovne. Nemohol veriť tomu, čo uvidel. Uvedomil si, že ho čaká ešte veľa tvrdej práce, keď okolo seba videl omnoho svalnatejších borcov.

Ako mladíka ho to veľmi motivovalo. Keď si vyberal medzi vysokou školou a armádou, vybral si to druhé. Toto rozhodnutie nemohol ľutovať. Keď bol preložený do San Diega, stretol Lea Sterna, s ktorým začal posilňovať. „Mal najdôležitejší vplyv na moju kariéru. Nenaučil ma len to, ako mám trénovať, ale naučil ma aj to, ako viesť posilňovňu. Naučil ma stanovovať si reálne ciele a otvoril pre mňa dvere kariéry, o ktorej som sníval.“

Pod vedením Sterna zahájil aj svoju súťažnú kariéru. Stalo sa tak v roku 1952 v San Diegu, kde skončil tretí. Prvé významné víťazstvo zažil o rok neskôr, kedy sa stal amatérskym Mr. Universe. Zaujímavosťou je, že v tej súťaži porazil aj legendárneho herca Seana Conneryho, ktorému tiež v mladosti učarovali činky.

V roku 1956 vyhral svoju prvú profesionálnu súťaž, keď sa stal Mr. USA. Vyhral aj triedu vysokých mužov na Mr. Universe v Londýne. Vtedy to bola najvýznamnejšia súťaž. Jej celkovým víťazom sa stal v rokoch 1961, 1967 a 1971. Práve po poslednom triumfe, pri ktorom ako 41-ročný porazil aj hviezdy ako Frank Zane, Reg Park či Segio Oliva, ukončil kulturistickú kariéru.

Šouman, mentor, legenda

Po nej sa venoval trénerstvu a inšpiroval mnohých k posilňovaniu aj cez videá. Dokonca pripravoval Chrisa Dickersona, jedného z víťazov Mr. Olympia. Stal sa tiež prvým profesionálnym kulturistom, ktorý napísal knihu o cvičení. Stala sa hitom. Nebola to však jediná prelomová vec. Tiež ako prvý pri pózovaní využil hudbu. To si skutočne užíval.

Užíval si však aj silácke disciplíny, ktorým sa venoval aj po konci kulturistickej kariéry. Pochopiteľne, lásku k posilňovaniu nestratil, a tak bol stále v dobrej forme. V roku 1974 bol v New Yorku označený za najlepšie stavaného muža sveta storočia. Známy bol exhibíciami, pri ktorých trhal poznávacie značky áut, ohýbal klince alebo vytláčal na lavičke 227,5kg činku.

Písanie ho napĺňalo a pripravil ešte niekoľko kníh. Okrem toho písaval články pre kulturistické magazíny, v ktorých sa snažil s ľuďmi podeliť o svoje poznatky. Preslávil sa tiež ako vegetarián. Mäso nejedol, ale vajcia a mliečne výrobky áno. Od roku 1999 je členom Siene slávy IFBB.

zdroj: wikipedia, billpearl.com, shelterpub.com


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist