InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Diéta pre ženy po päťdesiatke

Autorka: Lucka  /   12. marca 2016
Diéta pre ženy po päťdesiatke
Všetky sa chceme cítiť dobre a chceme tak aj vyzerať. Nezáleží pritom, či máme 20, 30 či 50 rokov. Aj v pokročilom veku môžeme žiť naplno a robiť veci, ktoré chceme. Aby sme boli v čo najlepšej kondícii aj po päťdesiatke, mali by sme sa sústrediť na skvalitnenie našej stravy.

Keď ste ženou po päťdesiatke, nepomôžu vám žiadne rýchle skratky ani módne diéty. Musíte si osvojiť životný štýl, ktorého súčasťou je kvalitná výživa. Čím staršie sme, tým ťažšie udržujeme podiel tukov na nižšej úrovni, a preto potrebujeme stravu o trochu upraviť oproti tomu, ako vyzerala v nižšom veku.

Treba sa hlavne pozerať na kalórie, vlákninu a bielkoviny. Príjem kalórií závisí od toho, akým fyzickým aktivitám sa venujeme. Ženám po 50-ke sa odporúča prijímať od 1600 do 2000 kalórií denne, čo závisí od toho, či ste skôr sedavý typ alebo aktívny.

Článok pokračuje pod reklamou


Tieto kalórie treba prijímať výhradne zo stravy a nie z malinoviek a iných kalorických nápojov. Ak sa snažíte schudnúť, príjem kalórií by ste mali ešte znížiť, na rozmedzie 1000 až 1600. To vo výžive dosiahnete hlavne vyradením cukru.

Dôležitým zdrojom energie by vám mala byť vláknina, ktorá uvoľňuje energiu pozvoľna, a tak nespôsobuje výkyvy cukru v krvi a zároveň vás ľahšie nasýti. Pôsobí protizápalovo a ako vieme, pomáha tiež regulovať trávenie. Jej najlepšími zdrojmi sú celozrnné produkty, zelenina, ovocie, orechy a semená.

Bielkoviny sú jednou z najdôležitejších živín pre ľudí v pokročilom veku. Pomáhajú totiž budovať a chrániť svalovú hmotu i redukovať podiel tuku. Bielkoviny by ste mali prijímať najmä z vajec, rýb, orechov, sójových a mliečnych produktov. V pokročilom veku sa však absorbujú horšie, a tak ich treba konzumovať v miere.

Ženy po päťdesiatke by mali klásť dôraz aj na príjem vápnika, ktorý je prospešný pre zdravie kostí.

Čomu sa vyhýbať?

Samozrejme, že okrem kalorických nápojov sa musíte v čo najväčšej miere vyhýbať aj niektorým potravinám. Samozrejmosťou sú sladkosti a cukor vo všeobecnosti, dressingy, smažené jedlá, spracované potraviny z bielej múky. A tiež by ste sa mali vzdať pomyslenia na spaľovače tukov, ktoré nestoja za tie vedľajšie účinky. Radšej schudnite pomaly, trpezlivo, vlastnými silami a hlavne natrvalo.

Stravu doplňte vhodnou fyzickou aktivitou

To, aby ste boli zdravé a v dobrej kondícii aj po päťdesiatke, dosiahnete len vtedy, ak ku správnej výžive pridáte aj fyzickú aktivitu. Starší ľudia majú tendenciu viac času presedieť, ale vy by ste mali zostať aktívne a využiť každú príležitosť na pohyb.

Okrem toho samozrejme pomôže aj pravidelné cvičenie. V ideálnom prípade by ste mali aspoň polhodinu denne venovať aeróbnej aktivite, ako je chôdza, beh, bicyklovanie, plávanie. Posilňovanie je užitočné pre stav svalov a kostí, a tak by ste sa mu tiež mali venovať. Stačí dva až trikrát týždenne.

zdroj: Womens F blog


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist