InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ako chudnúť bez počítania kalórií?

15. marca 2016
Ako chudnúť bez počítania kalórií?
Chceli by ste schudnúť, ste nadchnutí z celého procesu, ale predsa vás jedna vec trápi – počítanie kalórií. Mnoho ľudí si nevie predstaviť, že by stále so sebou nosili kalkulačku, zápisník či váhu a monitorovali každé jedlo, ktoré počas dňa skonzumujú. Bežní ľudia sa však zaoberať počítaním kalórií tak dôkladne nemusia.

Pri chudnutí je dôležité, aby ste z tela vydali viac energie, ako jej prijmete z jedla. V praxi to teda znamená, že prijmete menej kalórií, ako ich vydáte fyzickou aktivitou. To je základ a na tom sa nič nemení. Na to, aby ste dostali svoju výživu pod kontrolu a nemuseli sa zaťažovať počítaním kalórií, môžete uplatniť tieto štyri tipy:

1. Kalórie nepite
Veľa starostí si pri chudnutí ušetríte tým, že prestanete kalórie prijímať pitím. Ak vám skutočne na chudnutí záleží, musíte jednoducho prestať piť sladené nápoje, malinovky, alkohol, pivo, sladené čaje, ochutenú kávu či dokonca ovocné džúsy. Čaj a káva zaliate len vodou majú minimum kalórií a voda ich neobsahuje žiadne.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Pite viac vody
A presne voda by mala byť to, čo by ste mali piť a to vo veľkej miere. Veľa ľudí nemá dostatočný príjem tekutín a to sa odzrkadľuje aj pri chudnutí. Voda je dôležitá, pretože pomáha telu fungovať optimálne, podporuje energiu a utišuje hlad. Aby ste sa rýchlejšie cítili sýti, vypite pohár vody päť minút pred jedením. Piť musíte tak často, aby ste necítili smäd. Ten je totiž už prejavom dehydratácie.

Pozri aj: Prečo voda podporuje chudnutie a koľko jej máte vypiť?

3. Vyberajte si výživnejšie potraviny
Veľký rozdiel urobí a na správnu koľaj navedie, ak budete vo strave uprednostňovať jedlá, ktoré sú výživnejšie. Môžete totiž prijať 100 gramov jedla, ktoré má veľa kalórií a neposkytne vám toľko užitočných živín, ako ďalšie jedlo, ktoré môže byť zdraviu prospešnejšie, rýchlejšie vás nasýti a zároveň ním prijmete dva, tri, štyri ba aj viackrát menej kalórií. Príklady: grécky jogurt namiesto smotany, karfiol namiesto zemiakov, mandľová múka namiesto pšeničnej...

4. Porcie jedál si merajte pomocou rúk
A to najužitočnejšie nakoniec. Ak chcete vedieť, koľko toho jete a či sa zmestite do limitu, nemusíte to počítať pomocou váhy a kalkulačky. Postačia vám vaše ruky, ktoré budú užitočné pri vytváraní porcií jedál. V každom jedle by ste mali mať bielkoviny vo veľkosti vašej dlane a sacharidy vo veľkosti vašej päste. Sacharidy by mali byť komplexné a s obsahom vlákniny. Tekuté tuky vo veľkosti dvoch palcov, pevné tuky z orechov a semien sa musíte naučiť odhadovať na základe druhu. Pokiaľ ide o zeleninu ako prílohu k jedlám, ide o veľkosť dvoch pästí. Najlepšie nízko kalorické druhy, ako je brokolica, karfiol, mrkva, cuketa, špenát, kel či paprika. A čo ovocie? Denne by ste mali prijať asi dve až tri päste ovocia. Tieto pomery si, vzhľadom na vašu potrebu, môžete časom znižovať.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist