InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Štyri super potraviny, ktoré chránia pred chorobami

11. júla 2018
Štyri super potraviny, ktoré chránia pred chorobami
Zabudnite na doplnky výživy a zásobte sa ovocím a zeleninou. Ak chcete predchádzať vážnym ochoreniam, každý deň si doprajte minimálne nasledujúce štyri super potraviny rastlinného pôvodu.

Takmer každý druh ovocia a zeleniny má v sebe antioxidanty, vitamíny, minerály a ďalšie látky, ktoré prospievajú nášmu zdraviu. Niektoré majú však tých výhod viac alebo sú citeľnejšie, pokiaľ ide o prevenciu pred chorobami. Tieto štyri potraviny, by ste mali jedávať pravidelne:

1. Špenát
Čo tak si dať špenát? Obsahuje veľa karotenoidov, ako je trebárs beta-karotén, vďaka čomu znižuje riziko cukrovky, a to podľa anglickej štúdie z roku 2010 až o 14 percent. Luteín a zeaxantín zo špenátu sa hromadia v sietnici oka, vďaka čomu chránia zrak pred voľnými radikálmi, ktoré spôsobuje poškodzovanie buniek a zhoršovanie zraku. Špenát tiež znižuje riziko agresívnej rakoviny prostaty.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Čučoriedky
Vysoký obsah flavonoidov v čučoriedkach vysvetľuje, prečo ľudia, ktorí ich konzumujú pravidelne, majú až o 40 percent nižšie riziko rozvoja Parkinsonovej choroby. Vysvitlo to zo štúdie Harvardovej univerzity. Každodenná konzumácia čučoriedok tiež zlepšuje pamäť a zlepšuje myslenie, ako aj pomáha znižovať úroveň triglyceridov a prechádzať rozvoju srdcovocievnych ochorení.

3. Tekvica
Žltá, zlatá či oranžová farba tekvíc naznačujú, že sa v nich nachádza veľa beta-karoténu. Ten podľa Amerického inštitútu výskumu rakoviny pravdepodobne znižuje riziko rakoviny úst, hrtanu, hltanu, pľúc a pažeráka. Vysoký obsah vlákniny sa zase stará tiež o prevenciou voči rakovine prostaty.

4. Vlašské orechy
Americkí výskumníci už v roku 2006 zistili, že gamma-tokoferolová forma vitamínu E obsiahnutá vo vlašských orechoch znižuje riziko srdcových ochorení. V kombinácii s omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou zároveň pomáha znižovať riziko cukrovky a metabolického syndrómu, ktorý ohrozuje aj zdravie srdca.

zdroj: best healt

Letný režim, pôvodne z : 18.03.2016.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist