InstagramFacebookYoutube
Tréning

Štyri spôsoby, ako napraviť škodu z dlhého sedenia

21. marca 2016
Štyri spôsoby, ako napraviť škodu z dlhého sedenia
Fakty hovoria za všetko – chronické sedenie je spojené s kardiovaskulárnymi ochoreniami, cukrovkou, obezitou a zvyšuje riziko úmrtia. Bohužiaľ, vyhnúť sa mu v modernej dobe tak ľahko nemožno. Preto je dôležité venovať pozornosť veciam, ktoré jeho nepriaznivé účinky negujú.

Každá maličkosť dokáže pomôcť a v tomto článku vám prinášame štyri spôsoby, ktorými si môžete riziko problémov podstatne znížiť:

1. Seďte správne
Keď už dlho musíte sedieť, v prvom rade by ste si mali dať do poriadku vaše sedenie a naučiť sa, ako zlepšiť držanie tela tak, aby ste mali čo najmenej problémov s chrbticou. Zaužívané je, aby nohy zvierali v oblasti členku a kolien zhruba pravý uhol. Ten by sme však nemali dodržiavať, pokiaľ ide o sklon operadla. Je lepšie, keď ste pri sedení „rozvalení“ pod uhlom 120 až 135 stupňov. Krk držte vzpriamene.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Pravidelne sa postavte
Keď musíte dlho sedieť, mali by ste si pravidelne robiť prestávky a postaviť sa. Jedna štúdia dokonca ukázala, že päť minút státia po 30 minútach sedenia priaznivo vplýva na reguláciu krvného cukru. Už 90 sekúnd od postavenia sa začínajú aktivovať funkcie, ktoré spracovávajú cukor a cholesterol v krvi. Aby ste do dňa zahrnuli čo najviac státia, snažte sa niektoré aktivity robiť výhradne v stoji – telefonovanie, čakanie v čakárni, cesta autobusom. V práci si nastavte budík na každú pol hodinu a postavte sa, rozhliadnite sa okolo seba, z okna a môžete pokračovať. Zvýši to aj vašu produktivitu.

3. Venujte sa krátkej chôdzi
Keď dlho sedíte, cirkulácia krvi a činnosť ciev vo vašich dolných končatinách nie sú optimálne. Avšak, len desaťminútová prechádza dokáže tento problém vyriešiť. Stačí ju vykonávať raz denne. Ak napríklad nemáte svoju prácu ďaleko od domova, prečo nejsť pešo? Zabijete dve muchy jednou ranou. Denne by ste totiž mali urobiť zhruba 5000 krokov, ak dlhodobo sedávate. Optimum je až 10 000.

4. Venujte sa strečingu
Vašim priateľom by sa mali stať joga či pilates. O čosi jednoduchší, ale stále užitočný je pravidelný strečing bedrovo driekovej časti tela. Mimo iného na túto tému odporúčame prečítať aj toto: Skvelý cvik pre tých, čo celý deň presedia za počítačom


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist