InstagramFacebookYoutube
Tréning

Dobré dôvody, prečo by ste mali cvičiť s vlastnou váhou tela

02. mája 2016
Dobré dôvody, prečo by ste mali cvičiť s vlastnou váhou tela
Ak chcete dosiahnuť čo najlepší silový a svalový rozvoj, mali by ste do svojho tréning zaradiť pestrú škálu cvikov a určite by nemali chýbať ani cviky s vlastnou váhou tela. Je veľa dôvodov, prečo by ste sa im mali venovať a niekoľko z nich vám prinášame aj v tomto článku.

Pod cvičením s vlastnou váhou tela si nemožno predstaviť len variácie kľukov a zhybov. Patria tam aj drepy, výpady, drepy na jednej nohy, tlaky zamerané na ramená, tricepsy, doska a podobne. Týchto 10 dôvodov vám pomôže lepšie pochopiť, prečo by ste ich mali zahrnúť do vášho tréningu:

1. Sú osvedčené - to, že tieto cviky fungujú, je známe už dlhé roky. V minulosti boli súčasťou výcviku bojovníkov a dokonca ich uprednostňovali aj prví kulturisti, ako boli Eugene Sandow, John Grimek či Arthur Saxon.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Sú ľahšie na kĺby - tréning s vlastnou váhou tela pri správnom prevedení menej náročný na kĺby ako tréning s činkami. Je to tým, že cvičíte len s vlastnou váhou tela a robíte pohyby, ktoré sú telu prirodzenejšie, ako keď cvičíte cviky s ťažkými činkami.

3. Sú všestranné - cviky s vlastnou váhou tela môžete využiť v každej situácii, či už chcete nabrať svaly, nabrať silu alebo schudnúť a zlepšiť si kondíciu.

4. Môžete ich cvičiť hocikde - najnáročnejším cvikom na výbavu sú zhyby, ale aj hrazda sa dá nahradiť. Ostatné cviky môžete robiť prakticky kdekoľvek a kedykoľvek. Stačí len, aby ste mali stenu a podlahu.

5. Poskytujú lepšiu nervovú adaptáciu - cvikmi s vlastnou váhou môžete rýchlejšie napredovať a môžete ich aj častejšie cvičiť, pretože sa k ním ľahšie prispôsobí aj vás nervový systém.

6. K cvičeniu pristupujete ako k tréningu športovca - pri tréningu s vlastnou váhou tela začínate s veľmi slabými výkonmi a každý tréning vás robí lepším. V každom trénujete ako športovci, ktorí zlepšujú svoje zručnosti. Čím viac budete mať odtrénované, tým budete lepší.

7. Môžete ich cvičiť častejšie - tieto cviky môžete cvičiť aj každý deň, pretože nezaťažujú toľko váš nervový systém, a tak ich môžete cvičiť častejšie bez toho, aby ste vyhoreli.

8. Sú výbornou vizitkou - okrem toho, že sú takéto cviky v súčasnosti v móde, budete vyzerať dobre a fit, ak budete vedieť robiť veľký počet zhybov a iných náročných cvikov, ktoré nezvládajú ani tí najväčší siláci, ktorí bežne cvičia len s činkami.

9. Sú dobré ako statické cviky - statickým izometrickým cvičením vystavíte svoje telo celkom novej nezvyčajnej záťaži, ktorá vám pomôže vybudovať silnejšie a lepšie fungujúce telo. Základným cvikom v tomto smere je doska.

10. Sú dobré na tréning výbušnosti - či už ide o drepy, zhyby alebo kľuky, bez dodatočnej váhy ich viete výborne cvičiť plyometricky, teda tak, že budete pracovať na svojej výbušnosti a dynamike.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist