InstagramFacebookYoutube
Tréning

Päť cvikov, ktoré musíte robiť, ak chcete budovať svaly a spaľovať tuky

16. mája 2016
Päť cvikov, ktoré musíte robiť, ak chcete budovať svaly a spaľovať tuky
Určite poznáte minimálne desiatky rôznych cvikov. Existujú ich však stovky. Ako iste viete, nepotrebujete všetky na to, aby ste vybudovali silnejšie, robustnejšie telo, prípadne pomohli spáliť nadbytočný tuk.

My vám prinášame päť najlepších cvikov, ktoré sú univerzálne a prospejú vo všetkých troch sférach – môžete ich využiť na budovanie sily, svalovej hmoty alebo spaľovanie tukov.

1. Mŕtve ťahy
Mŕtvy ťah je mnohými považovaný za kráľa všetkých cvikov. Ide o cvik, ktorý budí podobný rešpekt ako drepy, ale získate ním o čosi viac – silu celého tela. Pri tomto cviku totiž zapájate do akcie veľmi veľa svalov a vynakladáte naň veľa energie. Preto je užitočný pri budovaní sily, svalov i chudnutí. Veľmi dôležité však je, dať si pri ňom pozor na techniku prevedenia.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Drepy
Niekto považuje za kráľa všetkých cvikov drepy, ale tie sú príliš orientované na spodnú časť tela. Nepriamo, vďaka hormonálnej stimulácii, však pomôžu rásť aj vršku. Neodchádzajme však od podstaty – sú najlepším cvikom na rozvoj silných a objemných nôh. Okrem toho, podobne ako pri mŕtvych ťahoch, pri nich spotrebujete veľa energie, a tak poslúžia aj ako nástroj pri snahe spaľovať tuky.

3. Kľuky
Tento cvik sa zameria primárne na váš hrudník, ale do akcie pri ňom zapojíte aj ramená, tricepsy a dokonca brušné svaly, ktoré pomáha spevňovať. Ich výhodou je, že ich môžete robiť kdekoľvek. Nepotrebujete žiadne náčinie a môžete ich vykonávať vo viacerých variáciách. Ak chcete maximalizovať ich vplyv na spaľovanie tukov, môžete využiť ich plyometrické prevedenie, pri ktorom sa rukami „vystrelujete“ od podlahy. Výbornou alternatívou tohto klasického cviku môžu byť kľuky na bradlách. Ak chcete niečo s činkami v rukách, môžete využiť tlaky s veľkou činkou alebo jednoručnými činkami.

4. Zhyby
Na hornú časť sú zamerané aj zhyby, ktoré sú pre mnohých veľmi náročné, ale to len podčiarkuje ich efektivitu. Náročné sú preto, lebo pri nich čelíte celej svojej hmotnosti a musíte si poradiť aj s balansom. To všetko však vedie k budovaniu kvalitného a silného chrbta, ako aj k výdaju energie. Prepracujete nimi aj bicepsy a predlaktia. Ak nedokážete robiť zhyby, ako alternatívu môžete použiť sťahovanie hornej kladky. Nevyužívajte však pri tom veľmi nízke váhy.

5. Tlaky na ramená
Vrch tela by nebol dostačujúci, ak by sme nepopracovali aj na ramenách. Na tie je najlepší základný cvik – tlaky v stoji. Môžete pri nich využiť veľkú činku alebo jednoručné činky. Ide o viackĺbový cvik, ktorý prispieva aj k páleniu väčšieho množstva kalórií.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist