InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Nespavosť. Aké sú jej nebezpečenstvá?

12. augusta 2022
Nespavosť. Aké sú jej nebezpečenstvá?
Človek sa zobúdza slabý, podráždený a nevyspatý, každú chvíľu zíva. To však nie sú jediné prejavy vášho tela, keď je po noci unavené. Ak vás trápia problémy s nespavosťou, nebezpečenstvá pre vaše zdravie sú ešte vážnejšie.

Nespavosť, alebo spánková deprivácia, ktorá je krátkodobá – nie je až taká škodlivá a dá sa prežiť. Väčšinou po nej ľahšie ďalší večer zaspíte. Ak však trvá viac ako dva dni, už so sebou začne prinášať vážnejšie nepriaznivé účinky. A to niektorých ľudí trápi aj podstatne dlhšie.

Nespavosť v sebe skrýva týchto osem rizík:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Znižuje výkonnosť - keď človek nespí viac ako 16 hodín, jeho pokles vo výkonnosti je porovnateľný s poklesom, ktorý nastane, keď ste opití a máte v sebe 5 promile alkoholu.

2. Utlmuje motiváciu - okrem toho, že nebudete dostatočne výkonní, nebudete ani dostatočne motivovaní. Ak ste nevyspatí, tým menej sa vám bude chcieť cvičiť či pripravovať zdravé jedlá.

3. Podporuje priberanie - nespavosť vpláva na schopnosť tela metabolizovať a kontrolovať príjem jedla. Keď ste nevyspatí a unavení, jete viac jedál a máte problém spáliť kalórie, ktoré ste prostredníctvom nich prijali.

4. Oslabuje kognitívne schopnosti - mozog nevyhnutne potrebuje spánok a keď ho nemá dostatok, tak si to odskáče vaša pamäť, koncentrácia i schopnosť spracovávať informácie a myslieť.

5. Oslabuje imunitný systém - spánková deprivácia môže oslabiť váš celkový imunitný systém, ktorý bude zraniteľnejší a ľahšie chytíte chrípku či nádchu.

6. Negatívne vplýva na srdce - nespavosť prináša riziká aj vášmu srdcovocievnemu zdraviu. Podporuje vysoký krvný tlak, zvyšuje pravdepodobnosť mŕtvice a iných srdcovocievnych ochorení.

7. Podporuje depresiu - nedostatok spánku spôsobuje pokles neurotransmiterov, ktoré regulujú vašu náladu. Tým ju máte horšiu, sužuje vás stres, ste podráždení a náchylnejší k depresiám. Takisto je vaša reakčný doba pomalšia.

8. Zvyšuje riziko cukrovky - pri spánkovej deprivácii vaše telo produkuje viac inzulínu po tom, čo zjete jedlo, čím sa podporuje hromadenie tukov v tele a zvyšuje riziko vývinu cukrovky 2. typu.

Väčšine ľudí stačí spať sedem až osem hodín za noc. Deväť hodín je horná hranica, po ktorej síce budete mať dostatok spánku, ale tiež už môžete pociťovať prejavy podobné tým, ktoré pociťujete pri jeho nedostatku, a navyše aj bolesť chrbtice s pridlhého ležania.

Letný režim, pôvodne z 03.06.2016.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist