InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Potrebujeme skutočne doplnky s vitamínom D?

08. júna 2016
Potrebujeme skutočne doplnky s vitamínom D?
Doktori často odporúčajú, hlavne starším ľuďom, aby prijímali dostatok vitamínu D z dostupných doplnkov výživy. Je to však nevyhnutné? Sú suplementy s obsahom tohto vitamínu skutočne potrebné?

Starší ľudia majú bežne nižšiu hladinu vitamínu D ako mladší a zároveň jeho nedostatok môže postihnúť tých, ktorí dlhšie obdobie bývajú izolovaní od slnečného žiarenia. A práve slnečné žiarenie je jeho najlepším zdrojom. Z výživy sa získava ťažko, a preto sa za pohodlné riešenie vnímajú suplementy.

Vyššie dávky vitamínu D u starších ľudí údajne znižujú pravdepodobnosť pádov a bránia tak seniorov od zranení a ďalších starostí. V nižších dávkach tento vplyv neexistuje. Niektorí odborníci však v ostatnej dobe začínajú varovať, že vyššie dávky ako odporúčané by nemali byť dlhodobo užívané.

Článok pokračuje pod reklamou


Niektorí z nich sa dokonca zamýšľajú nad tým, či sú vôbec tieto doplnky výživy potrebné. Štúdie, ako bola tá s pádom seniorov, totiž môžu tak trochu zavádzať – riziko pádu totiž neznižoval samotný vitamín D, ale jeho súhra s vápnikom. A ďalší fakt je, že väčšina štúdií sa uskutočňuje na ľuďoch z domovov dôchodcov, ktorých diéty sú často biedne a často im chýba aj dostatok slnečného žiarenia, ktorému nezávisle žijúci seniori čelia vo väčšej miere.

S vyšším ako odporúčaným dávkovaním sa riziká nesú stále a vitamín D ich ešte nemá dobre zdokumentované ani pri odporúčanom dávkovaní. Možné rizika teda za to nestoja. Riziko však predstavuje aj niečo úplne iné – poznáme dva druhy vitamínu D a jeden dokáže napáchať viac zla ako dobra.

Väčšina doplnkov výživy je tvorená z drisdolu, teda synteticky vyrobeného vitamínu D2. To však nie je druh vitamínu D, ktorý produkuje naše telo ako odpoveď na slnečné žiarenie. Tým je vitamín D3.

Pred pár rokmi bola pritom urobená štúdia, ktorá potvrdzovala, že ľudia, ktorí prostredníctvom doplnkov výživy prijímali vitamín D2, mali vyššie riziko úmrtnosti ako tí, ktorí prijímali vitamín D3. Druhý menovaný je pritom efektívnejšie telom využívaný.

Preto je dobré rozlišovať, akú formu prijmeme. Ak už máme užívať doplnky výživy, tak vitamín D3 je lepšou voľbou. Zďaleka tou najlepšou však naďalej zostáva jeho prirodzený zisk vďaka slnečnému žiareniu. V malých množstvách nájdeme vitamín D3 aj v rybách či vaječných žĺtkoch, ale jeho dostatočný príjem len zo stravy je takmer nemožný.

Vitamín D ovplyvňuje takmer 3000 rozličných génov v našom tele a takmer každú bunku. Jeho vplyv na celkové zdravie je nepopierateľný, a preto by ste ho mali prijímať dostatok. Je však potrebné prijímať ho z umelých zdrojov s možnými rizikami, keď vám stačí 20-30 minút trvajúci pobyt pod holým nebom?

Pohodlnosť moderného života a uspokojenie z faktu, že nám pomôže nejaká tabletka, môže viesť ľudí k tomu, že nebudú vystavení slnečnému žiareniu, ktoré má pritom aj iné prospešné vplyvy okrem produkcie prirodzeného vitamínu D. Príroda v tomto smere nad syntetikou vyhráva.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist