InstagramFacebookYoutube
Výživa

Štyri nutričné tipy pre obdobie po cvičení

14. júna 2016
Štyri nutričné tipy pre obdobie po cvičení
Kým športovci sa viac koncentrujú na to, čo jedia pred tréningom, aby podali čo najlepší výkon, väčšina návštevníkov posilňovní, ktorí sa snažia pracovať na svoje postave, by mali venovať pozornosť najmä obdobiu po cvičení.

To, čo zjete po tréningu, je minimálne rovnako dôležité ako to, čo si dáte pred ním, ak nie ešte dôležitejšie. Preto by ste mali dodržiavať tieto štyri základné pravidlá, ktoré vám pomôžu optimalizovať stravu po fyzickej námahe:

1. Jedzte do 30 minút od skončenia tréningu
Pri cvičení vaše telo spotrebuje veľa vody, ale aj živín, ktoré potrebuje na zo, aby zvládlo záťaž a fungovalo správne. Preto by ste mali čo najskôr po cvičení doplniť tekutiny a zároveň potrebné živiny. Najlepšie podľa výživových expertov je, ak sa najete do 30 minút po cvičení. Vtedy vaše telo živiny absorbuje najefektívnejšie. Pomôže to teda k rýchlejšiemu zotaveniu, ale aj k podpore svalového a silového rastu.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Po vysoko intenzívnom kardiu sa zamerajte na sacharidy
Pri vysoko intenzívnom intervalovom cvičení sa zbavíte veľkého množstva energie, ktoré je uložená vo vašom tele. Túto energiu by ste po tréningu mali doplniť tým, že príjmete nejaké sacharidy. Koľko a aké druhy to budú, závisí od danej osoby. Niekomu prospejú viac jednoduché sacharidy z ovocia, niekomu zase komplexné sacharidy, ako sú celozrnné produkty. Ak si nie ste istí, môžete skúsiť zlatú strednú cestu – skombinovať polovicu jednoduchých a polovicu komplexných sacharidov.

3. Po posilňovaní sú kľúčové bielkoviny
Bielkoviny pomáhajú urýchľovať regeneráciu svalov po cvičení a podobne ako sacharidy, pomáhajú aj obnovovať zásoby energie. Bielkoviny sú základom rastu sily a svalov, ako aj ich uchovávania pri chudnutí. Najlepšie sú získane zo stravy, z netučného mäsa, vajec, semien či orechov. Ak je to pre vás pohodlnejšie, môžete využiť aj srvátkový proteín.

4. Dodržiavajte dostatočný pitný režim
Okrem jedenia ja veľmi dôležité aj pitie. Pri cvičení totiž stratíte viac tekutín, ako by ste si mohli myslieť. Preto je dôležité prijať veľa vody po skončení tréningu. Koľko? V ideálnom svete 2 poháre na kilogram stratenej vody. Ako zistiť o koľko vody ste prišli? Jednoducho – odvážte sa pred cvičením a po cvičení.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist