InstagramFacebookYoutube
Výživa

Štyri alternatívy k trendovým super jedlám

20. septembra 2016
Štyri alternatívy k trendovým super jedlám
Aj trendové super jedlá majú svoje nesporné prospešné účinky, no nie každý je ich fanúšikom. Nie všetky sú zároveň pre každého dostupné. Našťastie, existujú alternatívy aj k nim, pritom neprídete ani o ich požadované vlastnosti.

V nasledujúcich riadkoch si predstavíme štyri bežnejšie jedlá, ktorými môžete nahradiť tie trendové a pritom vám poslúžia podobnými prospešnými účinkami:

1. Sezamové semiačka namiesto chia semienok
Chia semienka sú už ja na Slovensku široko-ďaleko známe pre svoju super schopnosti. V súčasnosti sa pridávajú do najrôznejších produktov. Sú dobré, ale môžu sa nahradiť aj niečím úplne bežnejším a lacnejším – sezamovými semiačkami. Tie síce zaostávajú obsahom omega-3 mastných kyselín, ale podporujú úroveň antioxidantov v krvi a znižujú hladinu zlého cholesterolu. Sú tiež bohaté na horčík, ktorý je dôležitý pre svaly, nervy a imunitný systém. Pomáha tiež regulovať srdcový rytmus, krvný tlak a úroveň krvného cukru.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Cícer namiesto quinoa
Hoci veľa ľudí ani nevie, ako sa quinoa vyslovuje, mnoho ľudí je týmto super jedlom doslova posadnutých. Je to hviezda všetkých obilnín. Možno tomu bude len ťažko uveriť, no veľmi blízky nutričný profil má aj obyčajný cícer. Neobsahuje lepok a poskytuje pomerne veľa vlákniny a rastlinných bielkovín. Cícer dokonca v množstve vlákniny vyhráva. Obe jedlá obsahujú rovnaké minerály a antioxidanty a sú všestranné pri použití. Okrem zdravia podporujú aj chudnutie.

3. Brusnice namiesto goji
Bobule goji sa stali populárne pre ich exotický pôvod. V Číne sa už stáročia používajú na podporovanie imunity, pretože majú veľa antioxidantov. Pre niekoho môžu byť až príliš trpké. Na scénu však prichádzajú brusnice, ktoré ponúkajú podobné účinky. Platí, že podporujú imunitný systém, bojujú proti cukrovke a sú prospešné pre močové cesty.

4. Kapusta namiesto karfiolu
Karfiol je síce úplne bežný a ľahko zohnateľný, ale chuťovo nemusí každému vyhovovať. S kapustou sa, naopak, dokáže zmieriť viac ľudí. V oboch prípadoch ide o hlávkovú zeleninu, ktorá je známa svojím pozitívnym vplyvom na imunitný systém, prirodzenou detoxikáciou a prevenciou voči srdcovocievnym ochoreniam a rakoviny. Surová kapusta sa dá použiť do rôznych šalátov a uvarená aj ako príloha k jedlám. Môžete si ju urobiť pritom na sladko i na kyslo.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist