InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Viete, čo vás núti jesť nezdravé jedlá?

16. októbra 2016
Viete, čo vás núti jesť nezdravé jedlá?
Emocionálne jedenie je také, kedy emócie vyvolávajú chuť do jedla, ktorej podľahnete. Väčšinou pritom konzumujete jedlá, ktoré majú horší nutričný profil. Emócie pritom nie sú len hnev, smútok, stres či frustrácia.

Za jedenie tučných a sladkých jedál môže aj nuda. Tá spôsobuje, že ľuďom chutia práve nezdravé jedla. Prišli na to výskumníci z Univerzity Centrálneho Lancashiru, ktori počas tohto roka prezentovali svoje závery na každoročnej konferencii Britskej psychologickej spoločnosti.

Doktorka Sandi Mannová viedla dokonca až dve štúdie, ktoré sa zamerali na vzťah nudy a volieb vo výžive. Prvá sa zameriavala skôr na túžby, druhá na praktické prejavy v reálnom živote. Obe došli k rovnakému záveru.

Článok pokračuje pod reklamou


V prvej štúdii výskumníci požiadali 52 subjektov, aby vyplnili dotazník o ich stravovacích preferenciách pred a po vykonávanú monotónnej úlohy neustáleho kopírovania rovnakej skupiny písmen. Výsledkom bolo, že ľudia túžili podstate viac po nezdravých jedlách po skončení úlohy ako pred ňou.

V druhej štúdii bolo 45 ľudí požiadaných o to, aby sledovali nudné alebo zábavné video. K dispozícii počas toho mali zdravé i nezdravé jedlá, ktoré si mohli brať podľa ľubovôle. Výsledkom bolo, že účastníci, ktorí sledovali nudné video, zjedli podstatne viac nezdravých jedál.

Tieto výsledky tak len potvrdzujú predošlé výskumy, ktoré spojili nudu s chuťou do jedla. Keď sa nudíme, chutí nám viac tučných a sladkých jedál. Posilňuje to teda teóriu, že pri nude nie je až tak veľmi stimulovaný hormón dopamín v mozgu, a tak sa ho telo snaží stimulovať iným spôsobom. To vedie k nezdravým voľbách pri jedení.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist