InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Štyri vedecky overené spôsoby, ako sa motivovať k cvičeniu

23. októbra 2016
Štyri vedecky overené spôsoby, ako sa motivovať k cvičeniu
Chceli by ste cvičiť pravidelne, ale neviete sa k tomu prinútiť? Nedokážete cvičiť dostatočne konštantne, aby ste si vyvinuli zvyk, ktorý vám pomôže k lepšiemu zdraviu, krajšiemu telu a vyššej sebadôvere? Možno ste práve našli cestu za tou správnou motiváciou.

Aj vedci, odborníci z odboru psychológie, sa snažili prísť na to, čo funguje, aby sa ľudia udržali na tej správnej koľaji. Rokmi výskumov a štúdií prišli k záverom, že sú to tieto štyri metódy:

1. Písomný a verejný záväzok
Sami sebe môžeme robiť sľuby každý deň, ale výskumy ukazujú, že keď ich urobíme verejne, tak sa pravdepodobnosť cvičenia výrazne zvyšuje. Takýto záväzok môže byť status na sociálne sieti, ale aj zmluva, ktorou sa zaviažete, že za každý vynechaný tréning zaplatíte pokutu. Zaviažete sa v nej, že dosiahnete svoj cieľ tak, že budete cvičiť určitý počet minút denne počas niekoľkých týždňov. Zmluvu ukážete priateľom a môžete si ju vystaviť trebárs na chladničku.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Systém odmien
Odmeny skutočne fungujú. Ak za to stoja. Externá odmena pomáha vybudovať zvyk a teda sa časom z tejto externej formy motivácie vyvinie interná. Za všetkým stoja endorfiny, hormóny, ktoré spôsobujú, že sa cítite lepšie. Nakoniec si zvyknete na to, že pocity šťastia vám prináša samotné cvičenie. Zistíte, že cvičenie samé o sebe je odmenou.

3. Osvojenie pozitívneho myslenia
Pozitívne myslenie má svoje opodstatnenie aj pri cvičení. Ak sa vám aj nechce ísť cvičiť, predstavujte si, ako idete cvičiť, ako dobre sa po cvičení budete cítiť a ako dobre budete po par týždňoch snaženia vyzerať. Podľa vedcov však tiež pomôže, ak si predstavíte zlé následky toho, že cvičiť nebudete. Ako budete priberať a váš zdravotný stav sa zhorší. Následne sa opýtajte sami seba, čo musíte urobiť. Odpoveď bude jasná.

4. Zaangažovanie peňazí
Ak vám nemôže nič iné, vedzte, že keď pôjde o peniaze, tak sa k cvičeniu odhodláte. Nepôjde však o peňažné odmeny. Tie síce dokážu motivovať, ale podľa vedcov je efektívnejšie, ak vám hrozí strata peňazí. Dohodnite sa teda s osobou, ktorej dôverujete, že za každý vynechaný tréning odovzdáte určitú sumu peňazí. Tá, ak svoj cieľ nakoniec nesplníte, peniaze odovzdá niekomu, koho nemáte radi. Ak teda nejaký tréning vynecháte a odovzdáte peniaze, budete následne motivovanejší k tomu, aby sa to neopakovalo a aby ste svoj cieľ splnili.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist