InstagramFacebookYoutube
Výživa

Jednoduché spôsoby, ako ubrať soľ z vašej stravy

28. októbra 2016
Jednoduché spôsoby, ako ubrať soľ z vašej stravy
Ak prijímate viac soli, ako je nevyhnutné, staviate do rizika svoje obličky. Výživa, ktorá je bohatá na sodík, vedie aj k iným zdravotným problémom, ako je napríklad vysoký krvný tlak.

Denne by ste mali obmedziť príjem sodíka na menej ako 2 300 mg a ak máte vysoký krvný tak tlak len na 1 500 mg. Niekedy si však ani neuvedomujete, aké množstvo prijímate. Ak sa chcete uistiť, že príjem sodíka znížite, mali by ste sa držať týchto ôsmich tipov:

1. Používajte menej soľ - najjednoduchším a najrýchlejším spôsobom, ako znížiť príjem sodíka v strave je menej soliť. Menej využívať soľ pri varení a vsádzať na alternatívy, ako sú bylinky či korenia.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Nekupujte spracované jedlá - keď si pripravíte na jedenie polotovar, nemáte ani predstavu o tom, koľko sodíka prijmete. Je to pohodlné a nestojí to za vaše myšlienky. Avšak, malo by. Spracované jedlá, najmä mrazené, sú bohatým zdrojom minerálu, ktorý sa snažíme obmedziť.

3. Dajte si pozor na dressingy a omáčky - ak si myslíte, že trochu dressingu do šalátu nezaškodí, tak sa mýlite. Dressingy z obchodov obsahujú veľké množstvo soli, preto by ste mali preferovať svoj vlastný, prípadne použiť len jednoduchý olivový olej. A ak aj kúpite hotový dressing, skutočne to s ním nepreháňať. To platí aj o kupovaných omáčkach.

4. Jedzte jedlá bohaté na draslík - možno sa vám zdá zvláštne písať tu o draslíku, no tento minerál prekonáva vplyv sodíka a pomáha redukovať krvný tlak. Hoci nijak príjem sodíka zo stravy neznížite, jeho vplyv áno.

5. Vyhýbajte sa liekom proti bolesti - možno je to nečakané, ale každá tabletka lieku proti bolesti obsahuje aj pomerne veľa sodíka. To platí aj o mnohých doplnkoch výživy, vrátane vitamínových suplementov.

6. Kupujte menej slané jedlá - pri nákupe si pozrite nutričné hodnoty potraviny a snažte sa vybrať tie s najnižším množstvom sodíka. Tiež nemusíte byť raketovým vedcom, aby ste na to prišli. Kupujte jednoducho jedlá s menším obsahom soli.

7. Zabudnite na fast food - pokiaľ ide o jedlá, ktorých obsah solí neovplyvníte a poriadne ani neviete, koľko ich obsahujú, tak sú to jedlá z reštaurácií rýchleho občerstvenia.

8. Uprednostníte sušené ovocie - ak máte radi pri sledovaní televízie niečo drobné pod zub, namiesto čipsov, praclíkov či slaných tyčiniek skúste kúsky sušeného ovocia, prípadne chrumkavú mrkvu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist