InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Alternatívne zdroje bielkovín medzi doplnkami výživy

02. novembra 2016
Alternatívne zdroje bielkovín medzi doplnkami výživy
Najpredávanejšími doplnkami výživy u kulturistov sú proteíny. Svet proteínov sa však neobmedzuje len na pár známych druhov.

Najpopulárnejším a najvyužívanejším proteínom súčasnosti je srvátkový, ktorý pozná snáď každý cvičenec. Používa sa najmä ráno a po tréningu. Známy je aj kazeín, ktorý sa ako nočný proteín používa zvyčajne pred spaním.

Rozšírený je aj sójový proteín a nadšencom kulturistiky by mal byť známy aj hovädzí či vaječný, ktorý bol vôbec prvým proteínovým doplnkom výživy. Na trhu však existujú ešte aj iné, alternatívne druhy proteínov. Aj týchto sedem:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Konopný proteín
Tento by mal byť spomedzi nich najznámejší. Vyrába sa z konopných semien, ktoré sa za studená lisujú, aby sa bielkovinová časť s vlákninou oddelila od oleja. Následne sa rozomelie na prášok. Zvyčajne neobsahuje viac ako 50 % bielkovín, ale daná bielkoviny je bohatá na arginín a BCAA, ako aj vlákninu a esenciálne mastné kyseliny. Odporúča sa užívať najmä medzi jedlami a ako náhrada stravy, prípadne pred spaním.

2. Pohánkový proteín
Pohánková múka je známa väčšine ľudí. Pohánkový proteín nie. Pre vysoký obsah albuminu a esenciálnych aminokyselín je pritom vhodný na podporenie regenerácie po tréningu. Priamo pritom podporuje aj svalový rast a spaľovanie tukov. Je vhodný aj pre kulturistov bez ohľadu na to, či sú vegánmi alebo nie. Odporúča sa užívať medzi jedlami, pred tréningom i po tréningu.

3. Brusnicový proteín
Je to na prvý pohľad najprekvapujúcejší bod nášho zoznamu, ale aj z brusníc sa vyrábajú proteíny. Bezlepkové, vhodné pre vegánov či alergikov na mlieko. Koncenrát síce obsahuje len asi 40 % bielkovín, no plusom je vysoký obsah vlákniny, zdravé mastné kyseliny a antioxidanty. Odporúča sa užívať medzi jedlami, ako náhradu stravy a pred spaním.

4. Koncentrát z hnedej ryže
Ryža je známe ako zdroj sacharidov, ale nájdeme v nej aj bielkoviny. V koncentrátoch sa ich nachádza zhruba 70 % a obsahujú až štyrikrát viac arginínu ako sa nachádza v srvátkovom proteíne. Tento proteín teda podporuje transport živín, vrátane glutamínu, ktorý podporuje svalový rast a ktorý takisto obsahuje vo veľmi dobrej miere. Koncenrát z hnedej ryže tiež podporuje spaľovanie tukov. Jeho nevýhodou je chuť. Odporúča sa užívať pred tréningom, po tréningu i medzi jedlami, najlepšie v kombinácii s bežným srvátkovým proteínom.

5. Koncentrát z hrachu
Aj z hrachu sa vyrábajú proteíny a vzhľadom na vysoký obsah bielkovín v tejto strukovine to nie je prekvapujúce. Koncentrát pritom obsahuje 85 až 90 percent bielkovín, ktoré sú vhodné pre vegánov, alergikov i celiatikov. Svojím profilom je podobná sójovému proteínu. Obsahuje teda dostatok glutamínu, BCAA a oproti srvátke podstatne viac arginínu. Odporúča sa užívať pred tréningom, po tréningu i medzi jedlami.

6. Proteín z kozieho mlieka
Od bežných proteínov z kravského mlieka sa líši najmä tým, že je vhodná pre ľudí s alergiou na kravské mlieko. Inak ide o podobný proteín, ktorým má univerzálne použitie. Môže sa teda užívať pred tréningom, po tréningu, medzi jedlami, ako náhrada stravy i pred spaním.

7. Proteín z para orechov
Medzi vegánmi obľúbený proteín obsahuje komplexné pomalšie uvoľňujúce sa bielkoviny, ktoré tvorí celé spektrum aminokyselín. Obsahuje aj zdravé mononenysytené tuky a selén, pričom je kompletne bezlepkový. Odporúča sa užívať pred spaním, ako náhrada stravy a medzi jedlami.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist