InstagramFacebookYoutube
Tréning

Tréning s meditáciou: Viac testosterónu i lepšie výsledky

17. novembra 2016
Tréning s meditáciou: Viac testosterónu i lepšie výsledky
Ako by ste mali trénovať tak, aby ste zvýšili hladinu svojho testosterónu a získali lepšie výsledky? Americký fitness expert, Chad Waterbury, vidí odpoveď v tréningu, v ktorom sa využíva aj meditácia.

Hladina mužského pohlavného hormónu vrcholí asi 30 minút po cvičení a už o hodinu je späť v pôvodnej hladine. Podľa výskumov maximalizujú nárast tejto hladiny tri faktory: stimulácia veľkých svalových skupín, ťažké váhy a krátke prestávky.

Waterburyho tréning berie do úvahy všetky tri činitele. Zahŕňa tri viackĺbové základné cviky, pri ktorých použijete váhu na šesť až osem opakovaní. Medzi sériami budete odpočívať minútu. Ak nebudete cvičiť tvrdo, nepomôže vám to.

Článok pokračuje pod reklamou


Tento tréning je na rozpis jednoduchý, ale ak ho budete vykonávať správne, bude aj vyčerpávajúci. Preto sa nehodí pre začiatočníkov a je šitý na mieru tým ľuďom, ktorí sú odhodlaní zvýšiť si svoj testosterón do maximálnych možných výšok.

Na konci článku vám prinesieme ukážkový rozpis, ale tréning si môžete poskladať sami. Stačí dodržiavať pár zásad. V prvom rade si musíte vybrať tri základné cviky – jeden ťahový na hornú časť tela, jeden tlakový na hornú časť tela a jeden na dolnú časť tela.

Pri cvičení využijete váhu, ktorou dokážete urobiť 8-9 opakovaní. Cvičte s ňou tak, aby ste v sériách dosiahli aspoň na hranicu šiestich opakovaní. Ak klesnete na päť, treba váhu znížiť. Ak od druhej-tretej série presiahnete osem, váha je príliš ľahká.

Medzi sériami odpočívajte len jednu minútu, ale po každom cviku si doprajte až päťminútový odpočinok, ktorý prospeje vášmu centrálnemu nervovému systému. Po tréningu doprajte svalom 48 hodín na regeneráciu. Vo voľné dni sa môžete venovať kondičnému cvičeniu s nízkou intenzitou.

Dôležité je aj striedať cviky počas týždňa. Uistite sa, aby ste necvičili stále to isté dokola. A tá možno najbizarnejšia časť – po docvičení sa 12 minút venujte meditácii. To je dôležité z toho dôvodu, aby ste čo najlepšie zregenerovali svoj centrálny nervový systém. Nemusí to byť meditácia v pravom slova zmysle, stačí, ak budete 12 minút sedieť v tichej miestnosti a zameriavať sa na pomalé hlboké dýchanie.

A koľko týždňov sa venovať tomuto programu? Waterbury radí jednoducho – cvičte ho dovtedy, dokým bude prinášať výsledky alebo kým nestratíte motiváciu. Nezabudnite tiež na dobrú výživu a kvalitný spánok.

Tréning 1
Cvik Série Opakovania
Zhyby s podhmatom 6 6-8
Benčpres 6 6-8
Výpady 6 6-8


Tréning 2
Cvik Série Opakovania
Príťahy jednoručky v predklone 6 6-8
Kľuky na bradlách 6 6-8
Rumunský mŕtvy ťah 6 6-8


Tréning 3
Cvik Série Opakovania
Zhyby s nadhmatom 6 6-8
Tlaky na ramená 6 6-8
Drepy 6 6-8

Nezabudnite na 12 minút meditácie po tréningu. Pred tréningom sa môžete zahriať ľahkým šliapaním na rotopede alebo troma kolami skokov cez švihadlo (30 sekúnd) v kombinácii s poskokmi s odrazom znožmo (30 sekúnd).


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist