InstagramFacebookYoutube
Tréning

Vybudujte viac svalov kombináciou voľných váh a strojov

24. novembra 2016
Vybudujte viac svalov kombináciou voľných váh a strojov
Mnoho trénerov i cvičencov uprednostňuje pred cvičením na strojoch voľné váhy. Dôvod je jednoduchý – z cvikov využívajúcich činky ste za svoju snahu odmenení výsledkami. Netreba však stroje zatracovať úplne. Ani ich preceňovať.

Cvičenie len na strojoch môže ovplyvniť vaše výsledky a nemusí byť ideálnym riešením, ale tým nemusí byť ani to, ak budete výhradne cvičiť s jednoručnými a veľkými činkami. Ak je vaším cieľom budovanie svalov alebo spaľovanie tukov, kombinácia oboch svetov by vám mohla pomôcť tréning zefektívniť.

Treba však dodržiavať istú hierarchiu. Začať voľnými váhami a keď uvidíte, že doplnkové svaly začínajú zlyhávať, prejsť na stroje. Ak napríklad pri tréningu hrudníka začínate pociťovať, že vás obmedzujú menšie stabilizačné svaly, ako vonkajšie a postranné deltoidy, prechod na stroj vám pomôže izolovať prsné svalstvo a tým pádom ho precvičiť efektívnejšie bez toho, aby sa ovplyvňovali stabilizačné svaly.

Článok pokračuje pod reklamou


Hierarchia tréningu by mala byť nasledujúca:

1. Nestabilné, ťažké cviky - predstavte si pod nimi viackĺbové cviky s využitím veľkej váhy, pri ktorých sa do akcie zapájajú viaceré stabilizačné svaly. Ide o cviky ako benčpres, drepy, armádne tlaky či mŕtve ťahy.

2. Nestabilné, ľahké cviky - pri týchto cvikoch sa tiež do akcie zapájajú stabilizátory, ale neumožňujú využitie až takej veľkej váhy. Ide napríklad o tlaky s jednoručkami, pullover, švihy s bulinou (kettlebell) a podobne.

3. Stabilné cviky s činkami - pod týmito cvikmi si treba predstaviť izolované cviky s voľnými váhami, ako sú bicepsové zdvihy, upažovania či tricepsové kickback-y. Stabilné sú preto, že zapájanie stabilizátorov je malé.

4. Stabilné cviky na strojoch -až nakoniec by mali prísť do hry cviky na strojoch, ktoré sú vďaka svojmu predefinovanému pohybu stabilné a zapojenie stabilizátorov je minimálne a zanedbateľné.

Z tohto vyplýva, že by ste si mali, s malými výnimkami (napr. leg press), prácu na strojoch nechávať na koniec. Ak na ne nebudete mať už energiu a silu, pravdepodobne ste už odviedli výbornú prácu s predošlými cvikmi. Tak či tak, v tomto prípade budete na ceste za maximalizovaním svojich svalových objemov.

Veľa cvičencov má problém s rozvojom hrudníka. Pri jeho tréningu by sa za použitia vyššie spomenutej hierarchie dal poskladať efektívny rozpis. Na začiatku by ste cvičili tlaky s veľkou činkou, potom kľuky na bradlách, tlaky s jednoručnými činkami hlavou hore, rozpažovania s jednoručkami a nakoniec rozpažovanie na stroji peck-deck.

Ak patríte medzi cvičencov, ktorí tvrdohlavo cvičia len na strojoch, mali by ste sa zamyslieť a skúsiť ťažiť z oboch svetov. Na druhú stranu, ak ste zástancom voľných váh, neuškodí, keď na záver tréningu prihodíte aj jeden cvik na stroji.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist