InstagramFacebookYoutube
Výživa

19 faktov, ktoré by ste mali vedieť o grapefruite

25. novembra 2016
19 faktov, ktoré by ste mali vedieť o grapefruite
Tak ako sú dostupné vo viacerých podobách – biele, žlté, ružové, červené –, tak majú aj viacero prospešných účinkov. Majú však aj niekoľko rizík. Čo by ste mali vedieť o grapefruitoch? Čítajte a zistíte.

Grapefruit pre svoju trpkejšiu chuť zostáva v tieni iných citrusových ovocí, hlavne pomarančov a mandariniek. Ide však o mocné ovocie, ktoré by ste mali pridať do svojej diéty napriek tomu, že má aj pár rizík. Toto by ste o ňom mali vedieť:

1. Obsahuje viac vody ako mnohé iné druhy ovocia - grapefruit je z 92 % tvorený vodou, ktorú telo potrebuje, aby fungovalo optimálne.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Môže urýchliť chudnutie - niekoľko štúdií ukázalo, že ľudia, ktorí zjedli polovicu grapefruitu pred každým jedlom, chudli rýchlejšie. Pomáha človeka rýchlejšie zasýtiť, pričom obsahuje málo kalórií.

3. Obsahuje veľa antoxidantov - to biele, čo je pod šupkou a radi to vyhadzujeme, je dužina veľmi bohatá na antioxidanty a rozpustnú vlákninu. Hoci to nie je najchutnejšia časť plodu, je zdraviu prospešná.

4. Znižuje zlý cholesterol - podľa štúdie z roku 2006 znižuje úroveň zlého cholesterolu až o 15,5 %. Dobrá správa pre zdravie vášho srdca.

5. Podporuje imunitný systém - obsahuje veľa vitamínov A a C, čo z neho robí mocné jedlo v posilňovaní imunity.

6. Znižuje úroveň triglyceridov - triglyceridy sú zlé tuky, ktoré upchávajú vaše cievy. Jeden grapefruit denne dokáže znížiť ich úroveň až o 27 %.

7. Znižuje krvný tlak - pre vysoký obsah draslíka znižuje účinky sodíka a tým o čosi pomáha znížiť aj tlak krvi.

8. Na farbe grapefruitu záleží - všetky druhy obsahujú veľa živín, ale červené a ružové majú o čosi viac antioxidantov, najmä betakaroténu a lykopénu.

9. Pozor na kombináciu s liekmi - rizikom u grapefruitov je, že obsahujú látku, ktorá ovplyvňuje to, ako pečeň metabolizuje určité lieky. Ak ich skombinujete, do krvi sa dostane viac liečiva ako je odporúčané. Zvyšuje toxicitu liekov proti bolesti, HIV, depresii a podobne. Konzultujte s lekárom.

10. Mohol by kontrolovať obsah cukru v krvi - grapefruit má nízky glykemický index, čo znamená, že nezvyšuje cukor v krvi tak, ako jedlá s vyšším glykemickým indexom. Štúdia z roku 2006 zistila, že ak sa zje pred jedlom, tak o dve hodiny neskôr máte v krvi menej cukru ako ľudia, ktorí ho pred jedlom nekonzumujú.

11. Čerstvý je lepší ako džús - aj šťava z grapefruitu má svoje výhody, ale čerstvý je lepší, pretože pri odšťavovaním prichádzate o živiny, najmä o vlákninu.

12. Môže urýchliť hojenie rán - priemerný grapefruit obsahuje asi 72 mg vitamínu C, čo je asi 120% dennej odporúčanej dávky. A vitamín C urýchľuje liečenie jaziev a rán.

13. Môže prechádzať rakovine - japonskí vedci zistili, že citrusové ovocie znižuje pravdepodobnosť rozvoja rakoviny, hlavne prostaty a pankreasu. Tento vplyv bol ešte výraznejší u tých, ktorí pravidelne pili zelený čaj.

14. Najlepší je pri izbovej teplote - v chladničke vydrží aj tri týždne, ale najlepšiu chuť má, keď je skladovaný pri izbovej teplote. Ak ho plánujete konzumovať do týždňa, nedávajte ho zbytočne do chladničky.

15. Je nebezpečný pri liekoch na erektilnú disfunkciu - grapefruit zvyšuje toxicitu všetkých liekov na erektilnú disfunkciu. Zvyšuje sa šanca, že budete musieť ísť na pohotovosť.

16. Zvyšuje energiu - aróma z grapefruitu dodáva človeku energiu a vitalitu. Dokáže vás doslova prebudiť. Potieraním prebúdza a osviežuje aj pokožku.

17. Môžete ho využiť aj ako hlavné jedlo - grapefruit sa výborne hodí do šalátov, k rybám alebo hydine. Môže byť súčasťou hlavného jedla, ak k nemu pridáte zdroj bielkovín a trošky tukov, napríklad z orechov.

18. Zvyšuje bolesť - ak máte ranu na perách, opar alebo afty v ústnej dutine, prípadne máte za sebou procedúru u zubára, dajte si pozor na bolesť, ktorú grapefruit kontaktom s postihnutým miestom zvyšuje. Prejavuje sa pálením.

19. Má viac vitamínu A ako pomaranč - jedna polovica grapefruitu obsahuje asi 28 % dennej odporúčanej dávky vitamínu A, čo je omnoho viac, ako obsahujú pomaranče.

zdroj: Heatlh


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist