InstagramFacebookYoutube
Tréning

Tréning na prelom rokov, ktorým vybudujete svaly i silu

08. decembra 2016
Blíži sa koniec roka, čo znamená, že mnoho ľudí bude vrcholiť s objemovou prípravou predtým, ako v novom roku začnú spaľovať tuky a pripravovať sa na leto. Ešte stále je však dosť času na to, aby ste odštartovali kvalitný tréning zameraný na rast svalov.

Nasledujúci tréning privedie novú silu a svaly cvičencom rôznych kondičných kategórií. Nie je komplikovaný a efektívne stimuluje celé telo len troma tréningovými jednotkami.

Cvičiť budete len trikrát týždenne tak, že každý druhý deň budete mať voľno. Nemyslíte si však, že tréning bude ľahký, pretože po prvom týždni aklimatizácie vám ho sťaží koncentrácia na tempo vykonávania jednotlivých opakovaní.

Článok pokračuje pod reklamou


Pri cvikoch s vyšším počtom opakovaní (viac ako šesť) budete dodržovať tempo 3/1/3/1 a pre cviky s nižším počtom opakovaní (šesť a menej) budete dodržiavať tempo 2/1/0/1. Inak povedané, cviky zameraná na silu budete vykonávať výbušnejšie, cviky zamerané na svaly kontrolovane.

Neviete, ako pochopiť danému tempu? Pre príklad uvedieme benčpres. Tempo 3/1/3/1 znamená, že 3 sekundy vám bude trvať spustenie činky dole, 1 sekundu podržíte činku pri hrudníku, 3 sekundy ju budete vytláčať hore a 1 sekundu udržíte činku vo vrchnej pozícii. Princíp u tempa 2/1/0/1 je rovnaký, ale môže vás zmiasť tá nula. Tá jednoducho znamená, že činku vytlačíte explozívne, rýchlo.

Jednotlivé tréningové dni sú rozdelení na ťahové cviky, cviky na dolnú časť tela a cviky ťahové. Medzi cvikmi sa dodržiavajú 60-sekundové prestávky a každým ďalším tréningom sa snažíte zvyšovať váhy. Tréning cvičíte 6-8 týždňov.

Deň 1: Tlaky
Cvik Série Opakovania
Benčpres 3 4-6
Tlaky s jednoručkami na šikmej lavici 3 8-10
Tlaky na ramená s jednoručkami 3 4-6
Príťahy veľkej činky k brade 3 8-10
Francuzské tlaky 3 4-6
Kľuky na bradlách 3 8-10


Deň 2: Nohy a brucho
Cvik Série Opakovania
Baletné drepy 3 4-6
Drepy 3 8-10
Výpady 3 8
Mŕtve ťahy s vystretými nohami 3 8
Skracovačky so záťažou 3 10-12
Dvíhanie nôh vo vise 3 15


Deň 3: Ťahy
Cvik Série Opakovania
Zhyby 3 8-10
Príťahy veľkej činky v predklone 3 4-6
Príťahy jednoručky v predklone 3 6-8
Horizontálne príťahy k brade na kladke (face pulls) 3 8-10
Bicepsové zdvihy s veľkou činkou 3 6-8
Kladivové zdvihy 3 8-10
Krčenie ramien s jednoručkami 3 8



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist