InstagramFacebookYoutube
Motivácia

Porazte pravdepodobnosť a tento rok už konečne schudnite!

08. januára 2017
Porazte pravdepodobnosť a tento rok už konečne schudnite!
Chceli by ste schudnúť a udržať si dlhodobo svojho novú hmotnosť? V týchto dňoch máte v tejto túžbe veľa spoločníkov. Každý rok sa v úvode januára odhodláva k chudnutiu neskutočné množstvo ľudí. Len hŕstka z nich však uspeje. Buďte medzi nimi aj vy!

Ak si dáte novoročný záväzok, že schudnete, štatisticky je pravdepodobnejšie, že sa vám to nepodarí. Asi štvrtina ľudí zlyhá už po týždni, tretina po mesiaci a viac ako polovica do polroka. Len každý desiaty človek si cieľ splní. Ak chcete byť tým desiatym, držte sa týchto stratégií:

1. S kalóriami nechoďte do extrémov
Ak si hneď na začiatok stanovíte odvážny cieľ, bude vás to lákať k tomu, aby ste robili drastické rozhodnutia. Medzi ne patrí aj to, že budete výrazne obmedzovať príjem kalórií a tlačiť na pílu pri cvičení. Čo to spôsobí? Spomalí sa vám metabolizmus a zníži efektivita chudnutia. Tiež celý proces znenávidíte a vyvrcholením bude, že sa vzdáte. Kalórie treba uberať pozvoľna tak, aby ste týždenne schudli nanajvýš 1 % svojej hmotnosti. To je dlhodobo udržateľná taktika.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Vyhnite sa trendovým diétam
Ak má diéta, ktorá vám padla do oka, trendové meno alebo sľubuje výsledky, ktoré sú až príliš dobré na to, aby boli pravdivé, vyhnite sa jej. Trendové a krátkodobé diéty nefungujú z dlhodobého hľadiska, a preto sa u nich vyskytuje jo-jo efekt. Snažte sa skôr stravu si upraviť tak, aby ste konzumovali zdravé, výživné jedlá v správnom množstve.

3. Využívajte kardio i posilňovanie
Okrem dobre vybalansovanej výžive je dobré venovať priestor aktívnemu pohybu. Ak pravidelne športujete, kardio robiť nemusíte. Ak ste pasívni, berte ho ako nástroj na znižovanie kalórií a venujte sa mu pravidelne. Nezabúdajte však ani na posilňovanie. Nie, nebudete z neho príliš veľkí. Spevní vám svaly, zlepší vašu fyzickú kondíciu, pomalým tempom vybuduje svaly nové a tým prispeje k zrýchleniu pokojového metabolizmu. A tiež pri ňom spálite kalórie. Kombinácia kardia a silového tréningu sa jednoducho vyplatí!

4. Myslíte dlhodobo
Predtým, ako začnete s programom chudnutia, by ste sa mali opýtať, či je to program, ktorý zvládnete dodržovať dlhodobo. Nie niekoľko týždňov či mesiacov, ale rokov. Ak nie, nedosiahnete výsledky, ktoré by ste chceli. Musíte zmeniť svoj životný štýl a nie chudnúť 3 mesiace a potom sa vrátiť k pôvodnému spôsobu života. Ak chcete schudnúť a novú váhu si udržať, musíte si osvojiť nový životný štýl. Stojí to za to!


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist