InstagramFacebookYoutube
Tréning

Štyri dôvody, prečo nedokážete drepovať hlboko

12. januára 2017
Štyri dôvody, prečo nedokážete drepovať hlboko
Je dôležité robiť drepy. Veľa ľudí ma však stále problémy urobiť drep do optimálnej hĺbky. Nie, že by nechceli. Nemôžu. Patríte aj vy do tejto skupiny ľudí? Potom by ste mali pokračovať v čítaní.

Drepy sú dôležité pre rozvoj nôh i celkovej sily. Optimálny rozvoj pritom dosiahnete vtedy, ak robíte dostatočne hlboké drepy. Nie všetci ľudia sú však schopní vykonať ich v plnom rozsahu opakovania. Stoja za tým tieto štyri dôvody:

1. Nedostatočne pohyblivé členky
Hlavne ak ste vyšší, tak je viac-menej isté, že vaše kolená pocestujú pred vaše palce na nohách, aby ste vykonali drep v podstate ľubovoľnej hĺbky. Preto je dôležité mať dostatočne pohyblivé členky. Ak ich nemáte, geometria vášho pohybu nebude dobrá a len ťažko urobíte hlboký drep. Ako vylepšiť ich pohyblivosť? Pomocou baseballovej alebo tenisovej lopty si urobte hĺbkovú masáž lýtok. Popracujte tiež s gumenými pásmi na posilnení svalov v okolí členka. Významné nápomocná je práca na tuhých členkoch, ktorá je zdokumentovaná na nasledujúcom videu:

Článok pokračuje pod reklamou




2. Obmedzujúca panva
Rozsah pohybu pri drepoch môže obmedziť aj stav vašej panvy. Ak máte tuhé bedrá, tak len ťažko urobíte hlboký drep. Preto je dôležité pracovať na pohyblivosti bedrových kĺbov, čomu sa výborné hodí cvičenie zdokumentované na videu:



K zlepšeniu vás však nasmeruje aj nácvik hlbokých drepov bez dodatočnej záťaže. Pri nich sa koncentrujte len na to, aby ste boli v hlbokom drepe a chodidlo sa celou svojou plochou dotýkalo podlahy. Ostatné veci vás nezaujímajú, ani pozícia ramien či prehnutie chrbta. Následne môžete dať lakte medzi kolená a snažiť sa ich odtlačiť do strán. Potom sa pokúste vystrieť tak, ako keby ste drepovali s činkou. Vydržte tri až päť sekúnd a opakujte.

3. Absencia čelných drepov
Ak si dáte činku pred seba, budete schopní urobiť hlbší drep. Je to jednoducho tak, pretože pri čelných drepoch je geometria pohybu iná ako pri drepoch s činkou na ramenách. Čelné drepy pritom v tomto smere časom pomôžu napokon aj tým klasickým.

4. Nevhodná stavba tela
K tomuto záveru môžete dôjsť až potom, ak ste vyskúšali všetky riešenia a žiadne nepomohlo. Existuje totiž aj stavba tela, ktorá jednoducho z hľadiska geometrie pohybu neumožňuje vykonať hlboký drep so správnou technikou prevedenia. A s touto stavbou tela vy už nič neurobíte. Ide najmä o stavbu vašich bedier.

zdroj: Muscle&Strength


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist