InstagramFacebookYoutube
Výživa

Je potréningová výživa dôležitá aj pri chudnutí?

13. januára 2017
Je potréningová výživa dôležitá aj pri chudnutí?
Mnoho ľudí chce transformovať svoje telo a hľadajú pokročilé stratégie vo výžive, aby svoju snahu urýchlili. Dôležité však je dať si do poriadku najskôr základné veci a nepreceňovať význam tých pokročilých. Ako to je s potréningovou výživou?

Potréningová výživa je nápomocná iba po skutočne intenzívnom cvičení. Ak robíte ľahký tréning, či už kardiovaskulárny alebo posilňovací, nestimulujete telo takým spôsobom, aby potrebovalo potréningový šejk.

Ak je však vaše tričko mokré od potu a vaše svaly sa trasú od únavy, tréning bol dostatočné intenzívny na to, aby ste si zaslúžili právo dať si vás potréningový nápoj.

Článok pokračuje pod reklamou


Ak je vaším cieľom budovanie svalov alebo trénujete na prázdny žalúdok, potom budete čerpať výhody z pridania potréningového šejku alebo jedla do vašej diéty. Využijete totiž výhody anabolického okna, kedy svalové bunky prijímajú živiny „otvorenejšie“ po tvrdom tréningu. To okno trvá hodinu po cvičení a umožní vám doplniť látky potrebné na zotavenie. Dodáte telu aj ďalšie kalórie, ktoré sú pri budovaní svalov dôležité.

Pri väčšine okolností však štúdie ukázali, že potréningová výživa nie je skutočne až taká dôležitá, ako si ľudia myslia. Áno, glykogénové zásoby budú počas intenzívneho cvičenie využívané a potrebujete ich doplniť sacharidmi.

Potrebujete doplniť aj bielkoviny, aby ste sa uistili, že má vaše telo k dispozícii stavebné bloky potrebné na obnovu a regeneráciu z mikro poškodení z cvičenia. No výskumy sa nezhodujú v tom, či je potrebné po cvičení zjesť určité živiny. V čom sa však zhodujú je, že pokiaľ je váš celkový denný príjem bielkovín dostačujúci, potom až takú úlohu načasovanie ich príjmu nezohráva.

Pitie dostatku vody, kvalitný spánok a každodenná konzumácie zeleniny možno neznejú najlákavejšie, ale práve tieto veci významne ovplyvňujú váš úspech i zdravie. Najskôr by ste si tak mali dať do poriadku tieto podstatné veci, ako budete riešiť tie menšie detaily, akými je aj potréningová výživa.

Aj tá má však svoje výhody, hoci nie je nevyhnutná. V prvom rade predchádza rozkladu svalových vlákien, podporuje svalový rast a dopĺňa vyčerpaný glykogén. Všetky tri veci pokryjete, ak do dvoch až štyroch hodín po cvičení vypijete proteínový nápoj, ktorý obsahuje rýchle sacharidy s bielkovinami minimálne v pomere 1:1.

Ak ste mali intenzívnejší tréning, pomer môžete zvýšiť na 2:1 či dokonca až 3:1. Vhodné sacharidy môžete prijať aj z banánu. Vzhľadom na to, že tuky spomaľujú vstrebávanie živín, tým by ste sa mali vyvarovať. Toto platí pri budovaní svalov. Ako to však bude pri chudnutí?

Ak je vaším cieľom spaľovanie tukov, tak by ste mali byť s potréningovou výživou opatrní. Hlavným cieľom chudnutia je, aby ste udržali príjem kalórií menší ako je ich výdaj. Preto by ste mali voliť jedlá, ktoré obsahujú menej kalórií, ale viac vás zasýtia. Jedlá, ktoré nespôsobujú výkyvy hladiny cukru v krvi. Tie totiž spôsobujú hlad.

Potréningové jedlá sú vhodné z vyššie spomenutých dôvodov, ale je len veľmi malá šanca, že vás aj zasýtia. Rýchle sacharidy dokonca môžu zintenzívniť pocity hladu. Na to by ste mali myslieť. Vo väčšine prípadov chudnú ľahšie ľudia, ktorí sa takýmto potréningovýn nápojom vyhýbajú. Ak je vaším cieľom udržať čo najviac svalov a cvičili ste tvrdo, postačia vám rýchle bielkoviny.

zdroj: BuiltLean


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist