InstagramFacebookYoutube
Tréning

Päť cvikov, ktoré zvýšia vašu športovú výkonnosť

16. januára 2017
Päť cvikov, ktoré zvýšia vašu športovú výkonnosť
Chcete podávať lepšie výkony v športe, ktorému sa súťažne či rekreačne venujete? Posilňovanie pomôže. Pomôže však ešte viac, ak si vyberiete tie správne cviky a nebudete strácať energiu tými neefektívnymi.

Ak chcete budovať silu, zlepšiť si výbušnosť a stať sa lepším športovcom, mali by ste do svojho tréningu zaradiť nasledujúcich päť cvikov, ktoré často s úspechmi využívajú aj profesionáli:

1. Drepy
Drepy s činkou za hlavou a krátkou pauzou v spodnej pozícii, sú skvelým spôsobom, ako posilniť spodnú časť tela, ktorá zohráva významnú úlohu u takmer každého športu. Zlepšujú aj vašu výbušnosť či vytrvalosť. Posilňujú tiež stred tela a zlepšujú kondičku.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Mŕtve ťahy
Druhým, možno ešte dôležitejším cvikom sú mŕtve ťahy, pri ktorých sa rozvíja najlepšie všeobecná sila. Zapájate do nich totiž takmer všetky svaly tela. Vplývajú aj na silnejší úchop či lepšiu stabilitu ramien. Dôležité je však pri nich dodržiavať techniku prevedenia, pretože pri zlej technike by mohli viesť k zraneniu i problémom s chrbticou, najmä krížami.

3. Premiestnenie a trh z visu
Tento cvik môže byť robený v rôznych alternatívach, ale u športovcov je vhodná najmä tá, pri ktorej začínate s uchopenou veľkou činkou visiacou nad kolenami. V hornej pozícii chvíľu necháme činku nad hlavou. Tento cvik buduje silu celého tela, posilňuje váš úchop, pracuje na väzivách okolo kolien a bedier, a dokáže veľmi dobre budovať lepšiu kondičku.

4. Hody medicinbalom za hlavu
Ďalší cvik využíva medicinbal. Je pritom skvelý pre rozvoj dynamickej sily, rýchlosti a výbušnosti. Medicinbal uchopíme nad hlavu a následne ho spustíme medzi kolená súbežne s poklesom do pozície drepu (stehná rovnobežne s podlahou). Následne sa výbušne vystrieme a medicinbal hodíme za hlavu.

5. Bočné hody medicinbalu s rotáciou trupu
Medicinbalom si môžete efektívne vybudovať aj rotačnú silu, ktorá je tiež v mnohých športoch dôležitá. Medicinbal uchopíte do oboch rúk, dáte si ho k pravému bedru, následne zatlačíte pravou nohou do podlahy a s rotáciou doľava hodíte medicinbal do steny. Rovnaký počet opakovaní urobíte aj z druhej strany.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist