InstagramFacebookYoutube
Výživa

Život bez kofeínu. Aké má výhody?

27. januára 2017
Život bez kofeínu. Aké má výhody?
Kofeín je stimulant, ktorý nájdeme v orechoch, semenách a listoch rôznych rastlín. Jeho najbežnejšími zdrojmi sú káva, kola, čaj či čokoláda. Niektorí ľudia bez neho nevedia žiť. V skutočnosti si však viac škodia, ako pomáhajú.

Kofeín má pozitívne účinky, ktoré často vyprchajú a môžu naopak spôsobiť viac problémov, ako úžitku. Pre zdravý životný štýl je jeho pravidelná konzumácia skôr nevhodná. Ak sa rozhodnete pre život bez kávy a kofeínu, môžete ťažiť z týchto výhod:

1. Viac energie
Asi hlavným dôvodom, prečo je káva taká populárna je, že kofeín zvyšuje pozornosť a dodáva telu energiu. Avšak, nie je to dlhá dávka energie. Navyše, má podobné negatívne účinky ako stres. Svaly sú v napätí, tep je rýchlejší a pozdvihuje sa aj hladina cukrov v krvi. Keď sa všetko dá do normálu, nastane prudký pokles energie a nástup únavy. Často ich sprevádzajú aj bolesti hlavy. Telo navyše zvyšuje svoju odolnosť voči kofeínu, čím musíte zvyšovať dávky, aby ste pocítili nejaký efekt. Časom telo stratí aj schopnosť čerpať z prirodzených zdrojov energie. To je z dlhodobého hľadiska zlé. Bez kofeínu to nehrozí. Lepšie je čerpať energiu zo zdravého životného štýlu, ktorému nechýba vyvážená strava, dostatok tekutín a pravidelný pohyb.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Lepší spánok
Kofeín vás môže udržať dlhšie hore, no negatívne ovplyvňuje kvalitu spánku. Nezáleží pritom, kedy presne si tu kávičku dáte. Hlboká fáza spánkového cyklu sa významne skráti, ak prijmete kofeín šesť a menej hodín pred spánkom. To spôsobí zníženie dĺžky a kvality spánku. To zase bude viesť k chronickej únave, pomalému metabolizmu a priberaniu.

3. Chudnutie
Kofeín sa prijíma aj pitím koly, čokolády, čaju či kávy, ktoré môžu obsahovať značné množstvo cukrov i tukov. To sú kalórie, ktoré prijmete navyše. Keď sa vzdáte týchto zdrojov kofeínu, pomôžete tým svojej snahe chudnúť. Je síce pravda, že kofeín pomáha aj spaľovať tuky, no prišlo sa tiež na to, že pitie 6 šálok kávy denne zvyšuje šance rozvoja metabolického syndrómu.

4. Lepšie trávenie
Väčšina ľudí prijíma kofeín z kávy. Tá obsahuje látky, ktoré dráždia vnútorné steny tráviaceho ústrojenstva. Tiež je kyslá, čo vedie k problémom, akú sú pálenie záhy, zlé trávenie či bolesti brucha. Kofeín vytvára nerovnováhu vo flóre tráviaceho traktu, čím znižuje schopnosť tela absorbovať dôležité živiny. Vedci zistili, že vďaka nemu telo stráca najmä vápnik, vitamín B, horčík, sodík, draslík, železo či zinok. Keď sa vzdáte kofeínu, trávenie sa vám dá v priebehu nejakej doby do poriadku a bude jedlá tráviť efektívnejšie.

5. Nižšie riziko srdcových ochorení
Keď sa vzdáte kofeínu, vaše riziko rozvoja kardiovaskulárnych ochorení sa významne zníži. Kofeín zvyšuje tlak krvi tým, že núti srdce pracovať tvrdšie. Tiež spôsobuje sťahovanie ciev. To všetko oslabuje celkové zdravie srdca. Tomu neprospieva ani stres, pričom práve kofeín ho zvyšuje stimulovaním produkcie hormónov, ako je kortizol.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist