InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Účinky srvátkového proteínu, o ktorých ste nevedeli

01. februára 2017
Účinky srvátkového proteínu, o ktorých ste nevedeli
Určite poznáte niekoľko prospešných účinkov srvátkového proteínu, ktorý bol už terčom mnohých výskumov. Okrem asistencie pri budovaní svalov, asistencie pri spaľovaní tuku, urýchľovania regenerácie či nahrádzania jedál, sa môže popýšiť aj vlastnosťami, ktoré nie sú až tak známe.

Jeden z najpopulárnejších doplnkov výživy má aj tieto účinky:

1. Redukuje stres - keď ide o redukciu stresu, srvátkový proteín je omnoho lepším nástrojom ako alkohol, na ktorý siaha prekvapivo veľa ľudí. Aminokyselina tryptofán pomáha uvoľňovať myseľ a podporuje aj tvorbu serotonínu v mozgu. Ten pomáha bojovať proti nervozite i depresiám.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Poskytuje energiu do dňa - srvátkový proteín vám dokáže dodať energiu, ktorá vydrží dlhšie. Dobrým zdrojom energie je aj pre ľudí, ktorí sa cvičeniu nevenujú. Tí by ho mohli prijímať trebárs medzi raňajkami a obedom.

3. Pomáha budovať vytrvalosť - už niekoľko štúdií potvrdilo, že srvátkový proteín zvyšuje vytrvalosť pri fyzickej záťaži, akou je aj cvičenie či športovanie. Tento doplnok výživy tiež podporuje nárast sily a prispieva k budovaniu lepšej skladby tela. Ale to už určite viete.

4. Kontroluje hladinu cukru v krvi - ak sa srvátkový proteín konzumuje spolu s jedlami obsahujúcimi cukri, minimalizuje hladinu cukru, ktorý vstupuje do krvi. Nedochádza teda k takým výrazným výkyvom hladinu krvného cukru.

5. Predchádza rakovine - Texaska univerzita prišla so zaujímavým záverom, že srvátkový proteín pomáha bojovať proti rakovine prostaty. Môže za to aminokyselina cysteín, ktorú srvátka obsahuje.

6. Posilňuje zdravie srdca - Štátna univerzita v Iowe urobila výskum, ktorým zistila, že kombinácia jedál so srvátkovým proteínom u mladých ľudí s vyšším krvným tlakom znížila ich systolický i diastolický krvný tlak. U osôb s normálnymi hodnotami k zmenám nedošlo.

Mnoho ľudí si spája srvátkový proteín len s cvičením a mužmi. Aj ženy však môžu z tohto doplnku výživy čerpať všetky výhody. Dokonca im pomáha predchádzať vypadávaniu vlasov či zlepšuje stavu pokožky. A vôbec sa ženy nemusia báť stereotypu, že z nich urobí mužov.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist