InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Vaše deti nepotrebujú športové nápoje

Autorka: Lucka  /   04. februára 2017
Vaše deti nepotrebujú športové nápoje
Športové nápoje, ktoré žiaria ako neóny, sú často súčasťou výbavy športovcov v detskom veku. Pravdou však je, že drvivá väčšina detí ich nepotrebuje. Ak ste zodpovednou mamičkou, čítajte ďalej.

Športové nápoje boli vytvorené pre vrcholových športovcov, ktorí potrebujú rýchly a pohodlný zdroj energie. Prospešné môžu byť aj pre niektorých mládežníckych športovcov, najmä ak ich čaká vytrvalostná a intenzívna činnosť – dlhý beh, dlhá cyklistika či celodenný turnaj v basketbale.

Ak však ide len o víkendový basketbalový, hokejový či futbalový zápas, o menej intenzívne aktivity, nie sú nevyhnutné. Deti nepotrebujú nápoje plné cukrov, umelých sladidiel, syntetických farbív a iných prídavných látok.

Článok pokračuje pod reklamou


Pravdou je, že im voda dokonale postačí. Voda je vhodnou prvou voľbou na udržovanie hydratácie tela. Treba jej len prijať dostatočné množstvo pred, počas i po športovom výkone.

A čo elektrolyty? Aj mierne vybalansovaná diéta deťom poskytne dostatočné množstvo elektrolytov. Nie je ťažké ich prijať. V športových nápojoch ide najmä o draslík a sodík, ktoré pohodlne dieťa získa aj z jedného banánu a pár slaných krekrov.

Ako matke by vám malo záležať na tom, čo vaše dieťa do seba dá. Väčšina športových nápojoch je pritom plná cukru a umelých látok. Prispievajú k nadváhe, poškodzujú zuby. Vôbec nie sú také zdravé, ako si mnoho ľudí myslí. Najhoršie je, že sa využívajú už pri ľahkých aktivitách.

Nie je dobré piť ani energetické nápoje, ktoré síce môžu zvýšiť výkonnosť, ale za akú cenu? Platí o nich to isté – sú plne cukrov a umelých látok. Bonusom je vysoký obsah kofeínu a často aj guarany, ktoré nie sú v takých množstvách pre deti vhodné.

Pre detí by teda bolo najlepšie, ak by energetické nápoje nepili vôbec. Pokiaľ ide o tie športové, tak len v obmedzenom množstve. Len pri vytrvalostnej aktivite, pri ktorej sa podáva skutočne intenzívny výkon. Oba nápoje sa však dajú nahradiť aj vhodným stravovaním a dostatočným pitným režimom.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist