InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Zelené suplementy – aké sú ich výhody a aké majú riziká?

01. marca 2017
Zelené suplementy – aké sú ich výhody a aké majú riziká?
Zelené suplementy nie sú veľmi populárne, ale možno vás zaujmú. Možno o nich počujete po prvýkrát, ale už ich názov vám napovedá, o aké druhy doplnkov výživy pôjde.

Zelené suplementy sú prírodné doplnky výživy, ktoré vznikli vysušením a rozložením rastlinných zdrojov do práškovej formy. Skladajú sa zo zeleniny, obilnín, ovocia, rias či trávy. Vyskytujú sa najmä vo formách práškov, tabliet a kapsúl.

Najčastejšími ingredienciami sú nutrične bohaté potraviny, ako sú strukoviny, jačmeň, pšeničná tráva, lucerna a rôzne druhy zeleniny a ovocia. Obsahujú aj výťažky z rôznych bylín a iných vzácnych potravín.

Článok pokračuje pod reklamou


Väčšina ľudí v súčasnosti nejedáva dostatok ovocia a zeleniny. Možno vám už napadlo, že tieto suplementy môžu byť ich dobrou náhradou vo vašej strave. Je tomu skutočne tak, pretože si zachovávajú vysoký obsah prírodných vitamínov a minerálov. Často obsahujú aj probiotické látky, zdravé tuky, bielkoviny a vlákninu.

Mnoho ľudí vo svojom živote nahradilo týmito doplnkami výživy bežné multivitamíny, ktoré sa vyrábajú synteticky. A práve to znižuje aj ich negatívne účinky, hoci vždy existuje riziko kontaminácie a existencie toxínov v produkte. To však platí o suplementoch vo všeobecnosti.

Rizikom je aj predávkovanie určitým vitamínom a niektoré doplnkové zložky môžu brániť účinnosti niektorým liekom. Tieto riziká sa však dajú minimalizovať, ak si zakúpite produkty renomovanej značky a skonzumujete ich užívanie so svojím lekárom.

V tom prípade by vám mali poskytnúť mnoho prospešných účinkov. S ich užívaním je spojené nižšie riziko srdcových ochorení, obezity, rakoviny, cukrovky 2. typu, astmy, vysokého krvného tlaku, problémom so zrakom a iných ochorení. Dodávajú telu aj energiu a podporujú regeneráciu po fyzickej záťaži.

Ide o pomerne lacnú a pohodlnú náhradu ovocia a zeleniny, hoci tie by mali byť v skutočnosti základom vašej stravy. Nič totiž nenahradí skutočné jedlo, hoci zelené suplementy môžu byť výborným doplnkom vašej výživy. Doplnkom, nie celkovou náhradou skutočného jedla. Ak však napríklad cestujete, ako náhrada sa vám zídu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist