InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Konflikty v práci sú zlé pre vaše zdravie. Čo je však ešte horšie?

17. marca 2017
Konflikty v práci sú zlé pre vaše zdravie. Čo je však ešte horšie?
Dobrý balans medzi prácou a súkromným životom sa možno ťažké nadobúda, ale ďalšia štúdia potvrdila jeho význam na celkové zdravie človeka.

Pravdepodobne už viete, že konflikty medzi vašou prácou a osobným životom môžu zničiť vaše mentálne i fyzické zdravie. Nedávna štúdia Pennsylvánskej štátnej univerzity však tvrdí, že existuje ešte niečo horšie ako tieto konflikty – keď na nich lipnete.

Ak aj v práci máte nejaké problémy a prinesiete si ich aj domov, skutočným nebezpečenstvom je, keď na ne myslíte neustále dokola. Práve opakované myšlienky, ktoré dokážete zastaviť len s problémami alebo ich dokonca zastaviť neviete, majú na vás najnegatívnejší vplyv.

Článok pokračuje pod reklamou


Ak je niečo súčasťou pracovného a zároveň aj osobného života, len ťažko sa osoba na dennej báze dostáva zo stresu. Vedci si tento predpoklad potvrdili analýzou 203 dospelých jedincov, s ktorými bývali pod jednou strechou ich romantickí partneri a/alebo deti.

Účastníci výskumu vypĺňali dotazník, v ktorom hodnotili rôzne aspekty svojho života, ako svoje životné uspokojenie, mieru únavy či svoj zdravotný stav. Vedci tiež hodnotili ich pozitívne a negatívne nálady a analyzovali zdravotnú históriu s dôrazom na 22 rôznych zdravotných problémov, vrátane cukrovky či mŕtvice.

Podstatnou časťou výskumu boli aj otázky, ako veľmi zasahuje práca do rodinného života a ako často rozmýšľajú o týchto konfliktoch doma.

Pre väčšinu zdravotných problémov dokázali vedci potvrdiť priamu súvislosť s nedostatočnou rovnováhou medzi pracovným a osobným životom. Ľudia, ktorých myšlienky sa konfliktami zaoberali častejšie, mali pritom výsledky horšie, či už išlo o zdravie alebo kvalitu života.

Záverom štúdie je, že konflikty medzi prácou a rodinou samé o sebe nespôsobujú ľuďom problémy. Problémom sa stanú až vtedy, ak o nich osoba rozmýšľa častejšie. Má to teda podobný efekt ako neustále obavy z budúcnosti, ktoré vedú k psychickým i fyzickým problémom.

Ak máte aj vy podobný problém, situáciu môžete uchopiť do vlastných rúk. Snažte sa naučiť žiť v prítomnosti a nemyslíte na to negatívne, čo sa stalo, alebo nemajte neopodstatnené obavy z toho, čo sa môže stať. Ak to nedokážete sami, obráťte sa na odborníka.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist