InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Meranie telesného tuku: Ako na to?

17. júla 2022
Meranie telesného tuku: Ako na to?
Ak chudnete, často sa zaoberáte tým, koľko tuku máte na sebe. Vašim cieľom nie je jednoducho len znižovať váhu, ale čo najefektívnejšia spaľovať tuk. Ako si však prípadné pokroky sledovať?

Poznať podiel vášho telesného tuku vám pomôže lepšie a reálnejšie monitorovať vaše pokroky. Ak chcete mať tehličky ako fitness model, musíte sa dostať na hranicu 6 % tuku. Ak neviete, koľko ho máte teraz, mohli by ste si stanoviť na daný časový úsek nereálny cieľ. Ako si teda telesný tuk odmerať?

Bioelektrická impedančná analýza (BIA)

Prvým a pravdepodobne najbežnejším spôsobom merania tuku je tzv. bioelektrická impedančná analýza, skrátene BIA. Nič vám to nehovorí? Zariadenia na meranie touto metódou sa bežne montujú do váh a fungujú na princípe elektrických impulzov, ktoré jednoducho cestujú vaším telom, čím umožňujú rozpoznať tuk, svaly, kosti či vodu. Ich výhodou je cena, dostupnosť a ľahká použiteľnosť. Najväčšou nevýhodou je však presnosť. Nie sú veľmi presné a ľahko sa dajú údaje skresliť. Aby ste sa ako-tak vedeli monitorovať, musíte tuk merať vždy pri rovnakých podmienkach (napr. po zobudení, vymočení a bez prijatia vody či jedla).

Článok pokračuje pod reklamou


Kaliper (tukomer)

Kaliper je známa pomôcka na meranie tuku, ktorá je ľudovo známa aj ako tukomer. Je to najlacnejšia metóda, čo sa radí medzi výhody. Je to tiež ľahko prenosné meradlo, ktoré môžete využívať za každých podmienok. Nevýhodou je, že sa kaliper musíte naučiť používať. Pre začiatočníkov to môže predstavovať problém. Aby ste pritom merali presne, musíte sa vždy trafiť na rovnaké miesto. A to nie je tiež veľmi ľahké. Napriek tomu však ide o pomerne slušný nástroj na meranie vašich pokrokov.

DEXA skenovanie

Ďalšie čudne znejúce meranie. Vlastne, v tomto prípade skenovanie. DEXA je skratka pre „Dual-Energy X-Ray Absorptiometry“. To znie možno ešte trochu horšie ako samotné „DEXA“. V skutočnosti však ide o metódu, ktorá je veľmi presná a pravdepodobne tá optimálna. Jej nevýhodou je však to, že musíte chodiť do nemocnice alebo špeciálneho ústavu. Skenovanie formou röntgenu je bezbolestné a pohodlné, ale na Slovensku nie je veľmi dostupné.

Hydrostatické váženie

Veľmi presná a tiež menej dostupná metóda merania tuku je hydrostatické váženie, v ktorom sú odchýlky od skutočnosti len do jedného percenta. Ide však o menej príjemné meranie, keďže musíte ísť do vody. Princípom jednoducho je, že sa váha nameraná vo vode porovná s váhou nameranou na suchu, vďaka čomu zariadenie dokáže zistiť vašu telesnú kompozíciu. V súčasnosti je táto metóda málo dostupná vo všeobecnosti (je dostupná v laboratóriách alebo v špeciálnych centrách) a je drahá.

Letný režim, pôvodne z 07.05.2017.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist