InstagramFacebookYoutube
Tréning

Akými cvikmi si môžete vybudovať pekné brucho?

11. mája 2017
Akými cvikmi si môžete vybudovať pekné brucho?
V období od prelomu rokov až po leto sa najčastejšie ľudia posadnutí zmenou svojej telesnej stránky zaujímajú o spaľovanie tukov a vyrysovanie brucha. Preto vám teraz prinášame efektívne cviky, ktorými môžete vybudovať pekné brušné svalstvo.

Na svete je mnoho cvikov, ktoré sa orientujú na rozvoj brucha. Stimulujete ho však aj nepriamo inými cvikmi, ako sú drepy, kľuky či zhyby. Ak však chcete vyberať zo špecializovaných cvikov, väčšinou sú tie najpoužívanejšie najlepšie.

Váš tréning brucha by mal byť zložený z týchto cvikov:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Skracovačky
Ani nie klasické ľahy-sedy, ale skôr skracovačky vám pomôžu efektívne precvičiť brušné svaly. Pri ľahoch-sedoch riskujete problémy s krížami a neprecítite tak svalstvo, ktoré chcete. Pri skracovačkách lepšie brucho izolujete, a keď ich robíte korektne a dýchate pri nich správne, dosiahnete kontrakcie ľahšie. Existujú mnohé variácie tohto cviku, pričom medzi tie najlepšie sa radia aj tzv. bicyklové skracovačky, ktorými precvičíte brucho komplexnejšie – zaťažujú o čosi viac aj šikmé svalstvo. Celkovo však skracovačky o čosi viac stimulujú hornú časť brucha.

2. Dvíhanie nôh
Aj dvíhania nôh, ktoré pre zmenu viac stimulujú spodnú časť brušného svalstva, majú niekoľko variácií. Môžete ich robiť v ľahu, na lavičke, s vystretými nohami, pokrčenými... Podľa jednej štúdie sú však najefektívnejšie tie, ktoré robíte vo vise na hrazde.

3. Sklápačky
Sklápačky sú cvikom, ktorý stimuluje veľmi dobre hornú i dolnú oblasť brucha. Mali by sa stať súčasťou jeho tréningu u pokročilých cvičencov a môžu nahradiť predošlé dve skupiny, ak sa cvičenci snažia obmieňať tréning po určitej dobe a dodať si pestrosť v tréningu. Ide v podstate o klasické brušáky, ktoré sú doplnené pohybom nôh.



Skúsenejší môžu skúsiť aj túto verziu:



4. Vytáčania
Veľmi efektívne precvičia šikmé brušné svalstvo cviky, pri ktorých dochádza k vytáčaniu trupu. Treba si však u nich dať pozor na dve veci – na zranenia a na to, aby ste to s rozvojom tohto svalstva neprehnali. Opticky vám totiž rozšíri pás. Začiatočníci sa týmito cvikmi ani nemusia zaoberať. Optimálnym cvikom v tejto kategórii sú tzv. metronómy. Nie sú však nevyhnutné.

5. Statické cviky
Tieto cviky stimulujú vaše brušné svaly o trochu odlišne a dodajú pestrosti aj vášmu tréningu. A hoci možno nie sú také atraktívne, ako cviky s počtom opakovaní, sú efektívne a budujú aj funkčnú silu stredu tela. Prvým z týchto cvikom je doska (plank), v ktorej pozícii sa snažíte vydržať niekoľko sekúnd, optimálne minimálne 30-60. Druhým je bočná doska (side plank), ktorá funguje na rovnakom princípe, len je viac zameraná na šikmé brušné svalstvo.

A na záver netreba zabudnúť na to, že brušné svaly má každý a môžete ich mať aj najkrajšie na svete, no ak sa nezbavíte tuku, ktorých ich pokrýva, tak ich neuvidíte. Dôležité je aj stravovanie a aeróbne aktivity.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist