InstagramFacebookYoutube
Tréning

Ste závislí na HIIT? Vyhnite sa vyhoreniu a zlepšite výkony týmito tipmi

15. mája 2017
Ste závislí na HIIT? Vyhnite sa vyhoreniu a zlepšite výkony týmito tipmi
Vysoko intenzívny intervalový tréning je náročný, ale efektívny spôsob budovania kondície a chudnutia. Keď si na jeho intenzitu človek zvykne, veľmi ťažko mu odoláva. Ak ho však cvičí často, riskuje vyhorenie.

Pri tréningu HIIT sa snažíte zo seba dostávať maximum v krátkych časových úsekoch, a tak neprekvapí, že je síce nenáročný na čas, ale na telo kladie veľké nároky. Ak ho chcete cvičiť čo najčastejšie bez toho, aby ste sa dostali do fázy pretrénovania, uplatnite nasledujúce tipy. Pomôžu vám aj zvýšiť výkonnosť pri cvičení.

1. JEDZTE VIAC
Veľa ľudí využíva vysoko intenzívny intervalový tréning s cieľom schudnúť, a tak často neprijímajú dostatok potravy, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie tela počas cvičenia i regenerácie. Pri tomto cvičení sa spáli veľa kalórií, no tie sa efektívnejšie spaľujú aj jeden až dva dni po docvičení. Túto stratu treba vykompenzovať, aby sa vyhlo spomaleniu metabolizmu, nedostatku energie a síl, či strate koncentrácie.

Článok pokračuje pod reklamou


2. JEDZTE VIAC SPRÁVNYCH JEDÁL
Samozrejmosťou však je, že netreba jesť piate cez deviate a všetko bez rozmyslu. Prijaté kalórie musia prichádzať zo správnych zdrojov, aby telo fungovalo optimálne a aby ste aj dosahovali výsledky, po ktorých túžite. Po cvičení musíte prijať dostatok sacharidov, pretože sa pri ňom vyčerpávajú glykogénové zásoby. Počas celého dňa musíte telo zásobovať aj množstvom bielkovín, ktoré podporujú rast svalovej hmoty, chudnutie i regeneráciu po fyzickej záťaži. Po cvičení sa odporúča vypiť srvátkový proteín. Pitie je tiež dôležité. Vaše telo potrebuje zvýšené množstvo vody, a tak mu ho doprajte.

3. VYUŽÍVAJTE PENOVÝ VALEC
Regeneráciu po intenzívnom cvičení podporí aj strečing a automasáž penovým valcom, ktorá pomôže uvoľniť svaly a myofascií, čím znižuje bolesť a podporuje regeneráciu. Princípom masáže je stimulácie a hĺbkové pôsobenie na daný sval. Jeho pravidelným využívaním môžete odstrániť aj problémy spôsobené dlhým sedením. Vvyužívajte ho tri až štyrikrát týždenne.

4. UŽÍVAJTE BCAA
Z doplnkov výživy by ste mali siahnuť najmä na rozvetvené aminokyseliny BCAA. Je vedecky dokázané, že znižujú svalovú bolesť spôsobenú cvičením a taktiež urýchľujú zotavovanie svalov. Predchádzajú strate svalov a dokonca prispievajú k tomu, že budete mať o čosi viac energie pre vysoko intenzívne cvičenie.

5. OBLEČTE SI KOMPRESNÉ OBLEČENIE
U tréningových nadšencov si môžete všimnúť rastúci trend využívania kompresného oblečenia. Má to svoje opodstatnenie. Nejde len o to, že to dobré vyzerá, ale najmä o to, že kompresné oblečenie optimalizuje vašu výkonnosť počas tréningu tým, že sa zefektívňuje cirkulácia krvi v daných partiách. Vyvíjajúci tlak tiež pomáha ľuďom, ktorých trápia menšie vlečúce sa poranenia.

6. DOPRAJTE SI DEŇ VOĽNA
Aj keď ste na HIIT závislí, jedno si musíte uvedomiť – pre regeneráciu tela nie je nič lepšie, ako deň voľna. Musíte byť v tomto smere rozumní a nebáť sa voľný deň zaradiť do svojho rozvrhu. Aj tí najambicióznejší cvičenci by nemali cvičiť viac ako štyri či päťkrát týždenne. Telo potrebuje adekvátne množstvo oddychu a to mu doprajete aj kvalitným spánkom.

zdroj: LeanItUp


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist