InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Dôvody, pre ktoré sa vám nedarí splodiť dieťa

09. júna 2017
Dôvody, pre ktoré sa vám nedarí splodiť dieťa
Mnoho dôvodov neplodnosti nemôžeme mať pod kontrolou, ako sú napríklad genetické vlohy či zdravotné problémy. Ak sa vám však nedarí splodiť dieťa, možno za tým stoja aj dôvody, ktoré sa týkajú vášho životného štýlu. Dôvody, ktoré možno ovplyvniť.

Mimo víkendov strávme väčšinu dňa v práci. A práve tá má významný vplyv na váš životný štýl a dokonca aj na schopnosť počať dieťa. Jedna štúdia preukázala, že ak žena pracuje až príliš tvrdo, môže sa to prejaviť na nižšej plodnosti. Takisto k tomu napomáha práca na zmeny, kedy pracujete aj v noci a tým narúšate svoj cirkadiánny rytmus.

Okrem toho vám môže komplikovať snahu otehotnieť týchto deväť faktorov:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Obezita - pre obe pohlavia platí, že čím majú väčšiu nadváhu, tým ťažšie splodia dieťa. Ak sú obaja partneri obézni, trvá im to v priemere o 59 % dlhšie, ako párom, ktoré majú normálnu hmotnosť. Každé schudnuté kilo vám v tomto smere pomôže.

2. Televízna mánia - jedna štúdia poukázala na to, že ak muž sleduje viac ako 20 hodín televízie týždenne, má až o 44 % nižšiu koncentráciu spermií v porovnaní s mužom, ktorý televíziu nesleduje vôbec. Ak namiesto toho začnete cvičiť, môžete si koncentráciu podstatne zvýšiť.

3. Intenzívne cvičenie - cvičenie je dobré pre človeka, ale pri snahe splodiť potomka môže byť kameňom úrazu. Ak žena s normálnou váhou cvičí päť hodín týždenne vo vysokej intenzite, trvá jej otehotnieť dlhšie. Ak však cvičí v miernej intenzite, plodnosť si podporí.

4. Stres - ženy, ktoré sú v strese, majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť neplodnosti ako tie, ktoré hladinu so stresom súvisiaceho enzýmu alfa-amyláza majú nižšiu. Proti stresu môžete bojovať meditáciou, jogou či dostatočným oddychom.

5. Cigarety - fajčenie spôsobuje, podľa Americkej spoločnosti reprodukčnej medicíny, až 13 % prípadov neplodnosti. U mužov znižuje početnosť spermií, u žien zhoršuje stav vajíčka.

6. Spracované mäso - párky, slanina, saláma... Vedci prišli a to, že aj tieto spracované mäsové výrobky majú podiel na nižšej plodnosti. Spomaľujú spermie, pravdepodobne pre obsah nasýtených tukov.

7. Mobil vo vrecku - v roku 2014 vedci zistili, že ak muži nosia mobilný telefón vo vrecku nohavíc, majú zníženú kvalitu spermií. Tie nie sú dostatočne silné, aby boli schopné preniknúť do vajíčka.

8. Príliš málo sexu - je pochopiteľne, že čím menej sexu budete mať, tým je menšia pravdepodobnosť otehotnenia. Je potrebné ho mať aj mimo fázy ovulácie.

9. Príliš veľa sexu - všetkého veľa škodí a platí to aj v tomto prípade. Ak budete mať pohlavný styk častejšie ako každý druhý deň, zníži to u muža početnosť spermií.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist