InstagramFacebookYoutube
Tréning

Ako predísť syndrómu pretrénovania?

12. júna 2017
Ako predísť syndrómu pretrénovania?
Ste emocionálne a fyzicky pripravení na ďalší tréning alebo sa cítite unavene a nemotivovane? Ak je vaším prípadom to druhé, potom možno trpíte syndrómom pretrénovania. Syndrómom, ktorý je však zvládnuteľný.

K pretrénovaniu dochádza, keď cvičíte príliš intenzívne príliš dlho a vaše telo už daný tlak nevie vydržať. Prejavuje sa únavou, nedostatočnou motiváciou, narušením spánkového rytmu, bolesťami hlavy, trasením rúk, náladovosťou, bolesťami svalov a kĺbov, stratou sily a svalov, či stratou chute do jedla.

Našťastie, pretrénovaniu sa dá predísť, ak budete pristupovať k cvičeniu s rozumom a budete počúvať svoje telo. Je dôležité zvoľniť, ak začínate cítiť prvé náznaky pretrénovania. To vám však pomôže oddialiť aj nasledujúcich päť princípov:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Dajte si dostatok času na zotavenie - nesiľte vaše tréningy a doprajte svalom medzi jednotlivými sériami dostatok odpočinku, aby sa dokázali zotaviť pre následné cvičenie. Takisto zaraďte do týždňa voľné dni a venujte si aspoň osem hodín pravidelného spánku.

2. Naplňte sa živinami pred i po tréningu - telu musíte dopriať dostatok potrebných živín, najmä bielkovín a komplexných sacharidov, aby malo dostatok energie nie len na cvičenie, ale aj regeneráciu. Bielkoviny sú v tomto smere potrebné, preto, ak cvičíte, mali by ste ich príjem zvýšiť. Rýchle bielkoviny sa hodia hneď po tréningu.

3. Pite dostatok vody - keď posilňujete alebo športujete, vaše telo potrebuje viac vody. Nezabúdajte na to, že telo potrebuje na optimálne fungovanie i zotavovanie dostatok tekutín. Preto pite dostatok vody pred cvičením, počas neho i po ňom.

4. Zabudnite na ničenie svalov - kedysi sa v kulturistickej komunite spopularizovala anglická fráza „no pain, no gain“. Nepotrebujete však zažívať bolesť, aby ste robili pokroky. Trénujte s rozumom, začínajte pozvoľna a uvedomujte si svoje obmedzenia. Svaly treba stimulovať, nie ničiť.

5. Stanovte si dlhodobý plán - na začiatku vášho snaženia musí byť nejaký cieľ. Cieľ, ktorý je dosiahnuteľný, reálny a časovo ohraničený. Pomôcť dosiahnuť vám ho bez komplikácii pomôže plán, ktorý je zostavený tak, že zohľadňuje nie len samotný cieľ, ale aj vaše schopnosti a limity.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist