InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Chcete ušetriť. Je však rybací olej dostatočnou ochranou kĺbov

21. júna 2017
Chcete ušetriť. Je však rybací olej dostatočnou ochranou kĺbov
Predstavme si scenár, že ste športovec alebo kulturista, ktorý má nižší rozpočet, z ktorého ide prevažná časť peňazí na proteíny a doplnky, ktoré pomáhajú so svalovým a silovým rastom. Chcete mať však aj zdravé kĺby. Čo urobiť?

Keď si pozriete na niektorom z internetových obchodov ponuku, zistite, že najvýhodnejšie by ste mohli kúpiť rybací olej. Je to však dostatočná ochrana?

Pravda je taká, že rybací olej obsahuje omega-3 mastné kyseliny (kyselinu eikosepanteanovú – EPA, kyselinu dokosahexaenovú – DHA), ktoré poskytujú kĺbom ochranu vďaka svojmu vplyvu na obmedzovanie chronických zápalov. Táto ochrana je však len mierna.

Článok pokračuje pod reklamou


Aj to je však lepšie ako nič. Na to, aby ste z rybacieho oleja získali najväčší úžitok, mali by ste denne prijať minimálne 1200 miligramov EPA a DHA každý deň, čo predstavuje asi 4 gramy rybacieho oleja denne, rozdelené na dve dvojgramové dávky.

Pre lepšiu ochranu kĺbov však k tomu odporúčame ešte pridať glukozamín sulfát a chondroitín sulfát. Prečo?

Glukozamín je látka, ktorú si telo vytvára prirodzene, aby pomáhala obnovovať poškodené chrupavky kĺbov. Doplnok výživy glukozamín sulfát podporuje tvorbu látok, ktoré sa podieľajú nie len na obnovovaní poškodenej chrupavky, ale aj zmierňujú bolesti, pôsobia protizápalovo, zlepšujú funkciu a hybnosť kĺbov, a dokonca môžu pomôcť pri liečbe kĺbnych ochorení. Pre najlepšie výsledky sa odporúča prijímať 1,5 až 2 gramy denne rozdelené v troch dávkach.

Chondroitín je jednou z hlavných stavebných látok chrupavky a je najviac zastúpený v štruktúrach medzibunečnej hmoty chrupavky. Pomáha v nej zadržiavať vodu a zabezpečovať jej elasticitu, pružnosť a optimálnu vlhkosť. V kombinácii s glukozamínom je výborným a vedecky podporeným nástrojom na obnovu poškodenej chrupavky. Odporúča sa ho prijať v množstve 1,2 gramu denne, najlepšie s glukozamínom v troch dávkach.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist