InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Bojujte proti depresii a zlej nálade týmito tipmi

20. októbra 2017
Bojujte proti depresii a zlej nálade týmito tipmi
Keď nemáte dobrú náladu, môže to vašu myseľ dostať na zlé miesto a vy si začnete myslieť, že už sa nemusíte nikdy cítiť dobre. To vedie k strate entuziazmu a miernej depresii. Ako však proti nej bojovať?

Existuje veľa vecí, ktoré pomôžu zabrániť tomu, aby sa zo zlej nálady stala dlhotrvajúca mierna depresia. My vám ich niekoľko prinášame aj v tomto článku:

1. Venujte sa cvičeniu - vylihovanie počas dní so zlou náladou je lákavé, ale viac to uškodí ako pomôže. Naopak, pravidelné cvičenie má podobný účinok ako lieky proti depresii. Ak teda nemáte náladu, zacvičte si. Stačí dokonca aj krátka prechádza po okolí v svižnejšom tempe.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Vystavte sa slnečným lúčom - slnečné lúče zvýšia hladinu serotonínu v tele, čo povedie k zlepšeniu nálady, koncentrácie i k upokojeniu. Jedna štúdia ukázala, že je v tomto smere najefektívnejšie, ak vyjdete na slnko ráno.

3. Obmedzte displeje, podporte reálny kontakt - obmedzte čas trávený pred televízorom a posledné hodiny pred spaním netrávte za notebookom, mobilom či tabletom. Ak chcete komunikovať s priateľmi, pozvite ich na návštevu alebo s nimi choďte niekam von. Osobný kontakt s inými pomáha. Prospešné je aj zdvorilé prehodenie slov s ľuďmi, ktorých nepoznáte, ale na ktorých v určitej situácii narazíte.

4. Stravujte sa zdravo - keď máte zlú náladu, chutia vám jednoduché cukri, pretože stimulujú serotonín a zlepšujú náladu. Z dlhodobého hľadiska je však lepšie uprednostňovať jedlá s komplexnými sacharidmi a vysokým obsahom vlákniny – celozrnné produkty, ovocie, zelenina. Proti depresiám bojuje aj laktóza z mliečnych produktov.

5. Doprajte si duševný relax - ak sa cítite aj prepracovane a vystresovane, pomôže vám deň voľna. Deň, kedy si oddýchnete od práce, od starostí a modernej techniky. Zájdite na výlet, do prírody, venujte sa svojej záľube. V každodennom meradle pomôže pravidelná meditácia.

6. Prestaňte so zlozvykmi - prestaňte fajčiť a piť alkohol. V oboch prípadoch si nie len ničíte svoje fyzické, ale aj duševné zdravie. Nikotín i alkohol prispievajú k rozvoju depresie.

7. Vypíšte si veci, za ktoré ste vďační - pred spaním si zoberte papier s perom a napíšte naň desať vecí, za ktoré ste vďační (dobrý vzťah s rodičmi, zdravé deti, dobrá práca, chutná večera...). To vám do života vnesie trochu pozitívnejšiu perspektívu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist