InstagramFacebookYoutube
Výživa

Prečo by mohla byť káva po cvičení prospešná?

10. novembra 2017
Prečo by mohla byť káva po cvičení prospešná?
Mnoho ľudí vie, že, ak chcú zažiť efektívny tréning s koncentrovaným výkonom, pomôže im v tom šálka kávy pred cvičením, prípadne doplnok výživy založený na obsahu kofeínu. Vedeli ste však, že získať môžete aj príjmom tohto stimulantu po cvičení?

Prijať kofeín, či už z kávy, čaju alebo iného zdroja, vám môže priniesť v čase po cvičení prekvapivé výhody, o ktorých sa príliš nepíše. Vedci zistili, že kofeín urýchľuje proces zotavovania po intenzívnom cvičení.

Po cvičení potrebuje vaše telo v prvom rade obnoviť zásoby glykogénu, a tak potrebujete prijať jednoduché cukry, ktoré telo spracuje rýchlejšie. Ale prečo by ste ich mali zapiť šálkou kávy?

Článok pokračuje pod reklamou


Po intenzívnej fyzickej námahe potrebuje telo zhruba 24 hodín na to, aby zásoby glykogénu obnovili kompletne. A podľa jednej americkej štúdie dokáže kofeín podporiť obnovovanie glykogénu a urýchliť tak regeneráciu.

Vedci najskôr nechali testovacie subjekty vyčerpať ich glykogénové zásoby na intenzívnym bicyklovaním. Následne zjedli na večeru nízkosacharidové jedlo a na ďalší deň znovu bicyklovali až do vyčerpania.

Potom sa cvičenci rozdelili na dve skupiny. Jedna prijala nápoj s vysokým obsahom sacharidov a druhá nápoj s rovnakým obsahom sacharidov, ale obohatený o kofeín. Neskôr počas týždňa sa skupiny vymenili. Vedci im zakaždým urobili svalovú biopsiu a krvné testy.

Zistenie bolo také, že tí, ktorí pili kofeín mali o 66 % väčšiu zásobu glykogénu štyri hodiny po cvičení ako tí, čo pili len sacharidový nápoj bez kofeínu. Tiež mali vyššiu hladinu enzýmov, ktoré sú zahrnuté v presune glukózy do svalových buniek, a vyššiu hladinu inzulínu.

Tieto zistenia znamenajú, že kofeín pomôže telu absorbovať po tréningu viac glukózy a telo sa tak rýchlejšie zotaví. To sa hodí najmä tým, ktorí cvičia dvakrát denne. Jedným háčikom však je, že subjekty štúdie prijali vysoké dávky kofeínu – asi 8 mg na kilogram ich hmotnosti. To by mohlo spôsobiť problémy ľuďom, ktorí na to nie sú zvyknutí. Predpokladá sa však, že aj nižšia dávka má v tomto smere pozitívne účinky.

Ako sme spomínali, kofeín je užitočný aj pred cvičením. Je to preto, lebo zvyšuje koncentráciu, ako aj podporuje výkonnosť a vytrvalosť. Ako by ste sa vyhli vybudovaniu tolerancie, mali by ste kofeín v netréningové dni úplne vynechať.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist