InstagramFacebookYoutube
Tréning

Tajomstvo 2 až 5 sekúnd, ktoré vás dovedie k väčším svalom

13. novembra 2017
Tajomstvo 2 až 5 sekúnd, ktoré vás dovedie k väčším svalom
Pauza počas opakovania je zaujímavá technika, ktorá nie je príliš rozšírená a pritom je mimoriadne efektívna. A práve dnes sa na toto tajomstvo budovania veľkých svalov pozrieme.

Každé opakovanie cviku je vykonávané v troch fázach: izometrickej, koncentrickej a excentrickej. Pri izometrickej s činkou nehýbeme, pri koncentrickej sa naše svaly skracujú a najčastejšie činku zdvíhame, pri excentrickej činku vraciame do počiatočnej polohy a svaly sa naťahujú.

Pri tejto technike je kľúčová excentrická fáza opakovania. Skúste ju vykonávať pomalšie a kontrolovane a zrazu pohyb pozastaviť. Ak vydržíte dve až päť sekúnd, zvýšite čas, počas ktorého bude sval pod napätím a teda aj jeho stimuláciu, ktorá povedie k väčšiemu svalovému rastu.

Článok pokračuje pod reklamou


Táto technika niekoľkosekundovej prestávky v excentrickej fáze opakovania je natoľko efektívna, že dokáže vykompenzovať aj chyby, ktoré robíte v technike vykonávania cviku a ktoré vás inak uberajú o pokroky.

Zároveň touto technikou dokážete účinne popracovať na slabých častiach vášho opakovania. Áno, každý cvičenec má v určitej časti opakovania bod, v ktorom je slabý a ktorý znižuje cvičencov potenciál. Ak urobíte pauzu v tomto bode, slabé miesto sa zosilní a hore pôjde aj vaša celková sila.

Ďalšou výhodou tejto techniky je, že umožňuje väčšiu svalovú aktiváciu, zlepšuje svalovú stabilitu a skvalitňuje prepojenie vaše mysle s činnosťou svalov – lepšie precítite natiahnutie i kontrakciu svalu. Keď pohyb prerušíte, je zrejmé, že vaša koncentrácia bude smerovať plne do vykonávania cviku.

Tento trik môžete využiť pri každom opakovaní série, ale môžete ich aj striedať – urobíte jedno štandardné opakovanie a následne jedno s tohto technikou. Niektorí kulturisti ho napríklad využívajú v prvej polovici série a druhú absolvujú bežne. Táto technika je pre skúsených cvičencov a tí už budú vedieť, ako si ju zaviesť do tréningu...


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist