InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Štyri veci, ktoré vám môže zívanie naznačovať

05. januára 2018
Štyri veci, ktoré vám môže zívanie naznačovať
To, že ste unavení, nie je pravý dôvod toho, prečo zívate. Viete, čo vám zívanie chce napovedať? Nejde o jednú vec, ale rovno o štyri, ktoré si teraz v tomto článku poodhalíme.

Keď začnete zívať, viete si to vysvetliť po svojom. Buď ste unavení, unudení, chýba vám kyslík alebo vás zívaním nakazil člen rodiny. Vedci chceli nájsť vysvetlenie a nakoniec zistili štyri skutočnosti, ktoré sa so zívaním úzko spájajú:

1. Váš mozog potrebuje schladiť
Vedci si myslia, že zívanie nesúvisí s dýchaním, ako sa dlho predpokladalo, ale že súvisí s chladením mozgu. Ten sa chladí vzduchom. Podporuje to aj štúdia z roku 2011, ktorá tvrdí, že ľudia štatisticky zívajú viac v chladnejších mesiacoch a menej v teplých, kedy by vdychovali teplejší vzduch. Dáva to zmysel aj z toho hľadiska, že keď sme unavení a nevyspatí, náš mozog má tendenciu sa zahrievať. Preto vtedy viac zívame, aby sme mozog schladili.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Máte veľký mozog
Čím viac zívate, tým väčší máte mozog. Vedci zistili, že cicavce, ktorých zívnutie je hlboké a dlhé, mávajú ťažší mozog s väčším počtom nervových buniek, ktoré potrebujú viac kyslíka, aby mohli fungovať optimálne.

3. Máte radi osobu vedľa vás
Určite ste si všimli, že zívanie je nákazlivé. Výskumníci však veria, že začneme zívať po zívaní osoby vedľa nás preto, že ju máme radi a podvedome tak zobrazujeme našu náklonnosť, aby sme prehĺbili vzájomné sociálne prepojenie. Štúdia v roku 2011 to podporila výskumom, ktorý ukázal, že najviac nákazlivé zívanie je v rámci rodiny, potom medzi priateľmi a najmenej medzi neznámymi osobami. Medzi nimi dokonca prípadné zívanie prichádza neskôr.

4. Mohol by vám hroziť veľký zdravotný problém
Ak zívate mimoriadne často, skutočne nadmerne, mohol by vám hroziť infarkt, mŕtvica alebo nádor. Podozrivo časté zívanie, ktoré sa vymyká norme, je spojené s týmito vážnymi komplikáciami. Vedci napriek tomu stále presne nevedia, prečo k tomu dochádza. Nadmerné zívanie tiež indikujú ľudia s epilepsiou a sklerózou multiplex.

Zdroj: msn


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist