InstagramFacebookYoutube
Výživa

7 najväčších chýb, ktoré robia ľudia snažiaci sa jesť zdravo

16. januára 2018
7 najväčších chýb, ktoré robia ľudia snažiaci sa jesť zdravo
Naučiť sa jesť zdravo nie je až také ťažké, ako by sa mohlo zdať. Napriek tomu sa však často stane, že sa osoby, ktoré sa starajú o kvalitu svojho života, neúmyselne dopúšťajú chýb. My vám v tomto článku prinášame tie najväčšie.

Tu je sedem chýb, ktoré možno potrebujete napraviť aj vy:

1. Vynechávanie sacharidov, prijímanie len bielkovín
Sacharidy sú pre niektorých ľudí ako diabol. Za každú cenu sa im snažia vyhýbať a jedia len bielkoviny, prípadne zeleninu. Aj sacharidy sú však neodlúčiteľnou súčasťou zdravej výživy, či ich už získavame z ovocia, zeleniny, obilnín alebo mliečnych produktov. Namiesto ich ignorovania je dôležité vyberať si tie správne zdroje.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Predpoklad, že celozrnný chlieb je vždy lepší
Celozrnné pečivo je z nutričného hľadiska lepšie ako biele, ale mnoho ľudí si neuvedomuje, že obsahuje zhruba rovnaké množstvo kalórií. Ak si teda chcete udržať zdravú hmotnosť alebo chcete schudnúť, nemôžete tento fakt podceňovať.

3. Víkendová kompenzácia striktného týždňa
Mnoho ľudí drží striktnú diétu cez pracovný týždeň a cez víkend si dovolia odmenu vo forme nezdravých dobrôt. Takýto prístup však nie je udržateľný. Určite nie je zdravým zvykom obmedzovať sa a následne to s jedením preháňať. Cez víkend naberiete všetko naspäť a odzrkadlí sa to aj na vašej psychike.

4. Viera, že kalórie môžete vykompenzovať cvičením
Pravdou je, že cvičením nedokážete vykompenzovať zlú diétu. Ak chcete schudnúť, musíte si uvedomiť, že výživa je dôležitejšia ako cvičenie. Keď si to uvedomíte a osvojíte, pokroky na seba nenechajú čakať. Samozrejme, cvičeniu by ste sa vyhýbať tiež nemali.

5. Podceňovanie významu kalórií
Existujú mýty o kalóriách, ktorým ľudia veria. Najväčšou chybou však je neznalosť toho, koľko kalórií musia za deň prijať a koľko ich obsahujú jednotlivé jedlá. V súčasnosti sa už nemusíte spoliehať len na energetické tabuľky. Život vám uľahčia mnohé mobilné aplikácie, ktoré vám povedia, koľko kalórií dané jedlá obsahujú.

6. Kalorické dresingy na šalátoch
Veľmi rýchlo sa zo zdravého šalátu s nízkym počtom kalórií môže stať kalorická bomba. Šalát s kalorickým dresingom už viac nie je zdravý. Musíte vedieť, čo si naň dávate. Väčšina tých najlákavejších obsahuje pomerne dosť kalórii.

7. Alkohol
Zdravá strava nie je len o zdravom jedení. Musíte si dať pozor aj na pitný režim. Samozrejme, dôležité je piť veľa vody. A áno, minimum alkoholu. Veľa ľudí si však neuvedomuje, že okrem nepriaznivých účinkov v sebe alkohol skrýva aj kalórie. Preto si treba dávať pozor aj na to, čo pijete.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist