InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Ako dlho musíte cvičiť, aby ste obmedzili riziko depresie?

25. februára 2018
Ako dlho musíte cvičiť, aby ste obmedzili riziko depresie?
Nedávna štúdia uverejnená v Americkom žurnále psychiatrie, ktorá zozbierala údaje o takmer 34 000 ľuďoch, odhalila, aké množstvo cvičenia je potrebné na to, aby sa jednotlivec bránil pred vznikom depresie.

Depresia je veľmi bežná psychická porucha, ktorá ovplyvňuje skoro sedem percent obyvateľov Spojených štátov amerických, a ktorou podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie trpí viac ako 300 miliónov ľudí na svete.

Výskumníci z austrálskeho neziskového združenia Black Dog Institute odhalili zaujímavý fakt, že stačí cvičiť len hodinu týždenne, aby sa riziko depresie výrazne obmedzilo. Nezávisí pritom na tom, v akej intenzite jednotlivec cvičí.

Článok pokračuje pod reklamou


Liečba tejto psychickej choroby zvyčajne zahŕňa okrem terapií aj lieky, ktoré však nie sú ideálnym riešením. Práve preto spomínaný inštitút vlani spustil mesačnú kampaň, aby podporoval ľudí k cvičeniu, ktoré nie len predchádza depresii, ale ju aj lieči.

Na samotnej štúdii sa podieľali aj iné inštitúcie vo svete, vrátane univerzít a zdravotníckych inštitúcii v Spojenom kráľovstve, Austrálii a Nórsku. Tím okolo profesora Samuela Harveyho študoval údaje získané od 33 908 dospelých Nórov, ktorí boli sledovaní 11 rokov.

Výskum začínal hypotézou, že cvičenie je prospešné v liečbe depresie. Zistenie ju potvrdili s tým, že už len relatívne malé množstvo cvičenia má na ľudí pozitívny vplyv. Značné výsledky prinesie už spomínaná hodina cvičenia týždenne.

Nórski vedci odhalili, že ľudia, ktorí vôbec nevenujú úsilie cvičeniu alebo športovaniu, majú o 44 % vyššie riziko rozvoja depresie ako tí, ktorí cvičia len hodinu až dve týždenne. Nie je teda náhodné, že sa depresie rozmáha v dobe, kedy sa štandardom stal sedavý spôsob života.

„Výsledky tejto štúdie zdôrazňujú obrovský potenciál zahrnutia cvičenia do plánov liečby mentálnych porúch,“ dodal profesor Harvey.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist