InstagramFacebookYoutube
Výživa

Päť živín, ktoré budujú svaly a nie sú bielkovinami

13. marca 2018
Päť živín, ktoré budujú svaly a nie sú bielkovinami
Keď príde k svalom a výžive, všetku slávu získavajú bielkoviny. Dáva to zmysel, keďže pomáhajú svaly chrániť, obnovovať i budovať. Pravdou je, že bielkoviny sú dôležité, no existujú aj ďalšie živiny, ktoré sú pre zdravie a budovanie svalov kľúčové.

Bielkoviny nie je jedinou živinou, ktorá podporí obnovu a rast svalov. Zlepšiť stav svalstva i celého telesného zdravia dokáže aj nasledujúcich päť živín:

1. Kreatín
Ak sa venujete kulturistike, viete o ňom všetko. Ak nie, vedzte, že kreatín je jednou z najpopulárnejších látok pri budovaní svalovej hmoty a sily. Je dostupný aj v strave, najmä v červenom mäse, ale odporúča sa ho prijímať z doplnkov výživy. Pomôže vám trénovať dlhšie a intenzívnejšie a dokonca pomáha bojovať proti depresii či srdcovocievnym poruchám.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Vápnik
Vápnik buduje silné kosti, ale aj silné svaly. Jeho regulácia je dôležitá pri svalovej kontrakcii a tým pádom aj pri budovaní svalov. Pred každou kontrakciou do svalov prúdi vápnik. Denne by ste ho mali prijať 1000 až 1300 miligramov. Najlepšími zdrojmi sú mlieko, zelená listová zelenina, tuniak či tofu.

3. Vitamín D
Vitamín D je na tom rovnako ako vápnik. Nie len že podporuje zdravie kostí, ale udržuje v dobrej kondícii aj vaše svaly. Vedci zistili, že nedostatok tohto vitamínu vedie k slabému zdraviu svalov a ich slabšej funkčnosti. Najlepším zdrojom je pritom slnečné žiarenie. Inak sa nájde aj v žĺtkoch, hubách či doplnkov výživy.

4. Zinok
Zinok podporuje imunitný systém, dodáva vám energiu do tréningov a pomáha obnovovať poškodené svaly po tréningu. Podporuje proteínovú syntézu, a tak je veľmi dôležitý pre budovanie svalov. Denne by ste mali prijať 8-13 miligramov. Najlepšími zdrojmi sú červené mäso, ustrice ži strukoviny.

5. HMB
Beta-hydroxy beta-methylbutyrát prúdi do krvi v malých množstvách a pomáha rozkladať leucín, ktorý sa nachádza v mnohých zdrojoch bielkovín. Tým zefektívňuje absorpciu aminokyseliny potrebnej pri budovaní svalov. HMB chráni pred stratou svalov, najmä u ľudí s pasívnym životným štýlom. Vzhľadom na to, že túto látku z bežnej výživy získame len ťažko, sa odporúča doplnok výživy. Aspoň 1 gram denne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist