InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Zlé držanie teľa vás ovplyvňuje viac, ako si myslíte

16. marca 2018
Zlé držanie teľa vás ovplyvňuje viac, ako si myslíte
Vaše držanie tela a to, ako sa pohybujete, môže hovoriť o vašej osobnosti viac, ako si uvedomujete. Okrem toho, aký vplyv zanecháte na druhých, má aj svoj vplyv na vaše vlastné telo.

Ak máte biedne držanie tela, zrejme najlepší prvý dojem neurobíte. Čo je však ešte horšie, takéto nesprávne držanie tela si môže vybrať svoju daň na vašom tele. V skutočnosti totiž spôsobuje množstvo problémov.

Pri zlom držaní tela dochádza k znižovaniu vašej flexibility, pružnosti, a takisto sa rozvíja nerovnováha medzi jednotlivými svalmi a väzivami, čo zase vedie k niekoľkým ďalším problémom, ako sú: chronické bolesti (krk, chrbát, ramená), problémy s kĺbmi (bedrový, kolenný, členkový), únava, ťažkosti s dýchaním, svalová tuhosť, problémy s trávením, syndróm karpálneho tunela.

Článok pokračuje pod reklamou


Tieto komplikácie sú nepríjemné a negatívne ovplyvňujú aj vašu snahu páliť tuky alebo budovať svalovú hmotu. Samozrejme, negatívne ovplyvňujú aj kvalitu vášho bežného života. Napriek tomu všetkému však väčšina ľudí na zlepšenie svojho držania teľa príliš nemyslí.

Mať správne držanie tela je dôležité a v súčasnosti, kedy čoraz viac času trávime zhrbení za počítačmi, je snaha o jeho zlepšenie ešte podstatnejšia. Nájsť si čas na strečing a cvičenie je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým.

Naťahovaním svalov a správnym cieleným cvičením zlepšite rozsah pohybu kĺbov a svalov, napravíte svoje držanie a vďaka tomu budete aj efektívnejšie cvičiť v posilňovni, nehovoriac o tom, že si znížite riziko poranení.

Ešte predtým, ako začnete svoje držanie teľa riešiť, musíte zistiť, v ktorých oblastiach sa dopúšťate chýb. Následne sa na ne pri riešení musíte zamerať. Všeobecne platí, že u stuhnutých svalov sa zdôrazňuje strečing, u slabých ich posilňovanie.

Príkladom môže byť častá chyba, kedy ramená majú tendenciu prepadávať vpred. Často to znamená nerovnováhu medzi svalmi hrudníka a chrbta - máte tuhé prsné svaly, slabšie chrbtové. Chrbtové sa skoro unavia a prsné začnú ramena ťahať k sebe. Vtedy je potrebné zamerať sa na strečing hrudníka a posilnenie chrbta.

Pri správnom držaní tela platí, že kĺby sú vzájomne zarovnané. Pri posudzovaní porúch vášho držania tela tak musíte myslieť na to, že uši majú byť priamo nad ramenami, rebrá nad bedrami a bedrá nad členkami. Panva a chrbtica sú v neutrálnej polohe.

Ak sa venujete pravidelne cvičeniu, naozaj dobrým zvykom je venovať po jeho skončení niekoľko minút strečingu. Ten okrem uvoľnenia napätých svalov bude viesť aj k tomu, že sa budete cítiť lepšie a budete aj rýchlejšie napredovať vo svojom cvičebnom snažení. Zo všetkého najviac si však musíte uvedomiť, že slabé držanie tela musíte riešiť.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist